Великобритания и Китай подписаха сделки на обща стойност почти 55 милиарда евро, предаде Би Би Си.

Това стана при посещението на китайския президент Си Цзинпин в Обединеното кралство.

Най-големите сделки са в областта на енергетиката, автомобилостроенето и туризма.

Китай се съгласи да инвестира 8,2 милиарда евро в проекта на френската компания Е Де Еф за атомна електроцентрала в Хинкли Пойнт.

"Астън Мартин" подписа договор за 68,3 милиона евро с "Чайна екуити", която се занимава с предприемачески капитал и инвестиции в частни акции. Така британският автогигант ще разработи електрическия си спортен автомобил "Рапид".

Китайският автомобилопроизводител "Джийли", който е собственик на компанията "Лондон такси", инвестира още 68 милиона евро за разширяване на проучвателната дейност и за пускането на нови черни таксита с нулеви емисии вредни газове.

Ще бъде открит и филиал на парка за развлечения "Леголенд" в Шанхай. Това е част от инвестиция в смесено дружество за 250 милиона евро от британската компания "Мерлин ентъртейнмънтс".

Британският премиер Дейвид Камерън специално изтъкна, че страната му е сключила с Китай сделки в петролния и газовия сектор на стойност над 16,4 милиарда евро.

Най-големият в света круизен оператор "Карнивал" е подписал договор за 3,5 милиарда евро за построяването на нови круизни кораби.

Британският концерн "Ролс Ройс" си е осигурил контракт за 1,9 милиарда евро.

На съвместна пресконференция Камерън защити засилването на търговските връзки с Китай.

"За да води откровен разговор с Китай по въпроси като човешките права, Великобритания трябва да има силни икономически и търговски отношения с него", аргументира се премиерът. "Колкото по-добри са отношенията ни, толкова по-възможно ни е да водим необходимите и откровени дискусии по други въпроси", допълни той.

Си Цзинпин заяви, че Китай отдава голямо значение на защитата на човешките права. Според него като се погледне какво става по света, се вижда, че винаги има какво да се подобри в това отношение.

Пекин и Лондон съгласуваха и мерки за предотвратяване на промишления шпионаж и противодействие на престъпността в областта на електронната търговия. Камерън и Си Цзинпин се споразумяха за борба с кражбите на интелектуална собственост, на търговски тайни и други поверителна бизнес информация. Става въпрос за сътрудничество по проблема за киберпрестъпността и киберсигурността.