НИЯ КАРАДЖОВА

„Ботев и Вазов не са само автори, както конституцията не е само текст“, заяви просветният министър Тодор Танев за пореден път по повод информациите, че техни произведения ще бъдат извадени от новите учебни програми по български.

"Накъде без Ботев? Накъде без Вазов? Ще ми изсъхне ръката... Не мога такова нещо да подпиша", допълни той днес пред журналисти.

По неговите думи, "паниката идва оттам, че в минали години е имало окастряне на двама автори по начин, който е невъзпитан към нашата история. Според мен в известна степен престъпен към изграждането на българската нация", заяви още министърът.

Според него, ако отнемем от програмите техни творби, отнемаме българщината.

"На мен дървени философи не ми трябват, които разглеждат Ботев и Вазов само като автори", заяви още Танев.

Образователният шеф добави, че не само той, а и милиони български родители не споделят подобно отношение към тези автори, "включително представителите на други етноси в България".

"Ще направя така старите сили, които разглеждат Ботев и Вазов като автори само, да чуят гласа на много родители, когато аз докарам тези родители пред министерството. Няма да се случи, няма как да се случи. Някой ден аз няма да бъда министър. Искам за следващия да се окаже костелива ядка мърдането в тази посока", бе категоричен Танев.

Той коментира и тавана на цените на учебниците с думите, че иска „да изгони търговците от храма“.

„Виновни са онези, които са "сгазили" законовото положение учебниците да се преразглеждат на всеки четири години. Вие, журналистите, лесно може да ги прихванете. Вижте ги кои са. Те са по-близо до мен в министерството, отколкото до вас. Вълкът козината си мени, но нравът си не мени. Тогава ще трябва да прибягна до съвсем други силови средства. Това е крайна мярка, но ще я приложа, защото понякога хирургическата операция и скалпелът помагат, когато с чайчета не може да се излекува нещо", зарече се Танев.