Натоварена програма с откриване на нови пътни участъци имаше днес премиерът Бойко Борисов. Тази сутрин той първо участва в церемонията по пускането на движението по Участък 1 от Западна дъга на Софийския околовръстен път на пътен възел „Сливница“, а веднага след това повтори процедурата с лот 2 от магистрала "Струма". 

Според зам.-кмета на столицата Любомир Христов пътен възел "Сливница" е изключително сложно съоръжение и веднага ще се усети облекчение на трафика.  

На участъка има два пътни възела при бул. „Царица Йоана“ и бул. „Сливница“ и два моста. Пътен възел „Сливница“ е на три нива и е единственото подобно съоръжение в София в момента.

Първото ниво е под нивото на съществуващото кръстовище. По него преминава транзитното движение по Софийския околовръстен път в посока север – юг.

Второто е на нивото на терена и е кръгово кръстовище с два дъговидни моста над СОП. На него движението ще се преразпределя в четири посоки - към Калотина, на север, към ж. к. „Люлин” и към АМ „Люлин”.

Третото ниво е естакада над нивото на сегашното кръстовище. По нея ще върви транзитният поток за ГКПП „Калотина“. С построяването на съоръжението се осигурява безконфликтното преминаване през пътната връзка, улеснява се международният и вътрешният трафик и се повишава безопасността при пътуване. Пътен възел „Царица Йоана” е на две нива - при свързването на бул. „Царица Йоана” с Околовръстния път.

Изпълнител на строително-монтажните работи на участък 1 е Обединение „Трейс СОП” ДЗЗД. Стойността на договора за строителство е 47 820 000 лв. с ДДС. 

На официалното откриване освен премиера присъстваха и министърът на здравеопазването Петър Москов, министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров.

Борисов не пропусна да сподели новината и на официалния си фейсбук профил:

Снимка: фейсбук профил на Бойко Борисов.

"От днес шофьорите вече ще могат да преминават по директното трасе на Участък 1 от Западната дъга на Софийския околовръстен път, който пуснахме в експлоатация с регионалния министър Лиляна Павлова и министъра на здравеопазването Петър Москов. Общата дължина на отсечката е 3 км., като в нея е включен и пътен възел „Сливница“, който е на три нива и е единственото подобно съоръжение в София в момента. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. Продължаваме да работим активно по завършването на пътищата за достъп до директното трасе. Днес регионалният министър Лиляна Павлова стартира строителството на Участък 2 от Западната дъга."

По-късно с тържествен водосвет за здраве и безаварийно пътуване започна откриването на лот 2 на магистрала „Струма”. Там сред вече изброените гости бяха и президентът на Република България Росен Плевнелиев, както и министъра на транспорта , информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Имаше и водосветът от Неврокопския митрополит Серафим и Н. Пр. преосвещенство Бранитският епископ Григорий. 

Лот 2 на АМ „Струма” свързва Дупница с Благоевград. Участъкът се завършва 10 дни предсрочно, от първоначално поставеният срок.

Междувременно от пътната агенция информираха, че стартира изграждането на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път от км 0+780 до км 6+309. Това е отсечката от моста над река Какач до пътния възел със Северната скоростна тангента. Проектът ще се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет. Западната дъга е продължение на автомагистрала „Люлин”.

Общата й дължина е 5,3 км. Предвидено е построяването на 3 пътни възли – п. в. „Стефансон“, п. в. „Ломско шосе“ и п. в. „Северна скоростна тангента“, естакада над бъдещия бул. „Стефансон“, нов път за гара Волуяк, надлез над пътя за с. Мрамор. Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „Европейски пътища”, в което участват: „Джи Пи Груп“ ООД, „Автомагистрали – Черно море“ АД, „Пътстройинженеринг“ АД. Стойността на договора е 101 999 866,66 лв. с ДДС. 

Очаква се участъкът да е готов следващото лято.