Президентът Росен Плевнелиев за пореден път защити Йордан Бакалов като шеф на служба "Военна информация". Малко след откриването на ЛОТ-2 на магистрала "Струма" Плевнелиев заяви:

"Агенти на Държавна сигурност в българския парламент излязоха и поискаха оставката на този ръководител на служба „Военна информация”, който има смелостта да извади най-после 36 000 акта и досиета и да ги предаде на комисията по досиетата".

Това съобщи БГНЕС.

В закона за службата бе записано, че тя може да се ръководи само от военен, което на практика отстранява Бакалов от поста. Президентът обаче наложи вето на този текст.

"Наложеното от мен вето върху закона за служба "Военна информация" не цели по никакъв начин да обслужи когото и да било, а по принцип. "Военна информация" е служба, която предимно се заминава с информация. В България ние имаме нужда от хора, които разбират от събирането и обработка на информация, да застанат начело на тази служба", обясни държавният глава.

Според него голяма част от експертите, ръководители на служби във всички натовски държави са всъщност точно такива и не можем да очакваме от генералите в сухопътните войски и ВВС да разбират от обработката и управлението на информацията. Плевнелиев смята, че е крайно неразбираемо, че заместниците на началника на "Военна информация" могат да бъдат цивилни лица, а началникът не може.

Според президента законът за една друга служба, НСО, е съгласуван с всички европейски партньори и отговаря на европейските практики.

"Бих апелирал към всички, които имат обратното мнение, да проверят какви са правомощията на подобни служби в целия демократичен свят, и дали има нещо, което е в повече, дадено на НСО. Аз мисля, че това, което ние направихме, е за първи път пред очите на народа пакет от четири законопроекта, за първи път от 25 години закони за тези прословути тайни служби, които досега нямаха никаква законодателна база, на която да работят. Ние изпълнихме обещанието си пред българския народ, казахме - тези служби вече ще работят по правила, и го направихме”, завърши президентът Плевнелиев.

Към закона за НСО сериозни критики имаше от Реформаторския блок.