Конспиративни теории, достойни за роман на Дан Браун, избуяха в италианските медии в четвъртък, след публикацията, че папата имал тумор в мозъка. Повечето автори пишат, че враговете на Франциск търсят да подкопаят властта му.

Ватиканът гневно отрече историята в сряда, наричайки я безпочвена и непростима, но вместо случаят да приключи, сагата днес бе донапомпана.

"Кой иска смъртта на папата", е голямото заглавие във вестник "Джорнале". "Република" и "Стампа" акцентират върху "сянката на заговор" на първите си страници.

Може би, за да надникнат зад завесата и да търсят задкулисие, и журналисти и духовници са повлияни от майстора на политическата интрига Макиавели. Все пак той е родом от Италия, припомнят световните агенции.

Общият знаменател на публикациите е, че враговете на светия отец в рамките на Ватикана и на Католическата църква искат да разклатят властта му точно преди края на "революционната" среща на световните епископи по семейни въпроси.

Аржентинският епископ Виктор Мануел Фернандес, се опасява, че всичко е добре планирана "апокалиптична стратегия" срещу Франциск от консерваторите, които искат да дестабилизират Църквата и блокират опитите му да извърши промени, пише "Република".

Водещият политически колумнист Масимо Франко коментира в "Кориере дела сера",  че историята вероятно е "излюпена в най-мрачнните подземия на Ватикана и е насочена към делегитимация на папата".

"Стампа" нарича публикациите и слуховете за тумор в мозъка "клевета с цел спиране на промените".

Всичко започна вчера с информация в "Котидиано национале", че японски професор тайно е посетил Ватикана през януари, за да прегледа папата и диагнозата му била доброкачествен тумор, който може да се лекува и без операция.

Ватиканът даде три подробни опровержения, а и д-р Таканури Фукушима, направи специално изявление, чрез офиса си в Северна Каролина. В него той заяви: "Никога не съм правил медицински преглед папата. Историята е напълно невярна".

Според вестника на Ватикана, "Обсерваторе романо" времето на публикуването на изфабрикуваната новина е смъщаващо. "Избраният момент демаскира опит да се вдигне облак прах, за да се манипулира общественото мнение", пише изданието. "Някои от участниците, както вътре, така и извън църквата, са нервни заради резултата от синода", подчертава германският кардинал Валтер Каспер. "Ясно е, че някои хора не харесват този папа ... но светият отец е в добра форма и опитите да го дестабилизират ще бъдат напразни," допълва той пред "Кориере дела сера".

Консервативните среди в Католическата църква твърдо се противопоставят на промени в учението по въпроси като, например, как да служат и да се държат с хомосексуалистите и разведените католици. Папата вече се обяви за даване на причастие на разведени, както и за по-бърз и лек развод. Той поиска и показване на повече милост към тях.