БЕРЛИН - Дванадесетте български граждани, които бяха ранени при пожар, лумнал в понеделник вечер в къща в град Гуденсберг, на 20 км от Касел, не са станали жертва на умишлен палеж. Причината е технически дефект, най-вероятно късо съединение или проявена небрежност от страна на обитателите на сградата.

Това съобщи днес полицейският говорител Фолкер Шулц, след като е било готово заключението на експертна група.

Огледът и иземването на следи започна във вторник заранта, работата е приключила късно снощи.

Петима от 12-те пострадали наши граждани са с тежки наранявания. Всички са на лечение в болници в близките градове Касел и Гисен. На тях им предстоят още операции, но животът им е вън от опасност, уточниха днес властите. Раните са от обгаряния, но пациентите са получили и фрактури на крайници, тъй като са скачали от прозорците на къщата в търсене на спасение от огнения ад.

Както вече съобщихме, старинната къща е била обитавана предимно от български граждани и от едно полско семейство с две деца. В сградата, намираща се на ул. “Ам Рентхоф” 1 в старата част на града, са били регистрирани общо 48 души, но по време на нещастието 25 от тях са отсъствали. От полицията не изключват, че някои са се завърнали в България без да се отпишат.

Според кмета на Гуденсберг Франк Бьорнер повечето от нашите са работили в местната птицекланица “Пукон”.

След лумването на пламъците много съседи от близките сгради са се притекли на помощ на обитателите, като някои от тях също са пострадали. Незабавно е бил подаден сигнал до “Бърза помощ”, пожарната и полицията. В спасителната операция са участвали 110 огнеборци и 40 души медицински персонал.

Преди пристигането на спасителите съседи са изнесли дюшеци, а живеещи на горния етаж на къщата са скачали от прозорците на улицата. Германци са донесли и стълба, по която също са били спасявани обитатели на горящата къща. Сцените са били драматични – носели се писъци на деца и възрастни, разказват очевидци.

“Цялата къща е обхваната в пламъци – от партера до покрива. При такива старинни постройки огънят се разгаря, както при камина”, съобщи говорител на пожарната служба в Гуденсберг малко след началото на трагедията. Хвърлени са били всички налични сили, за да се овладее огнената стихия и да не се допусне тя да обхване и съседните сгради. Всички обитатели в тях са били евакуирани, а целият район е бил отцепен от полицията.

Призори във вторник се е наложило да бъде разкопана улицата, за да се прекъсне газоподаването към къщата.

“Правим всичко възможно да намерим жилища за пострадалите, на които ще предоставим и финансова помощ”, заяви кметът Франк Бьорнер.

В изгорялата къща не е имало настанени бежанци, за да се подозира палеж. Въпреки това тази версия не беше изключена, следствието работи и в тази посока. Сега става ясно, че действително не е имало палеж.

350-годишната къща се намира в центъра на 9-хилядния град Гуденсберг, където са най-старите сгради.

Пожарът е тръгнал от партера и е стигнал до покрива. С изключение на зида, долепен до съседна сграда, къщата се срути. Щетите се изчисляват на 500 000 евро.