Американският президент Барак Обама наложи вето на проектобюджета за отбрана на стойност 612 млрд. долара, съобщи "Ройтерс". Причината е в начина, по който парите за военни разходи се използват, за да се избегнат автоматичните бюджетни съкращения на военни програми.

Обама обясни, че за някои програми на Пентагона се изразходват излишни средства. Според американския президент в този си вид текстът пречи на закриването на затвора в Гуантанамо.

Президентът похвали законопроекта за това, че осигурява финансирането на въоръжените сили и внася известни подобрения в области като пенсионирането на военните и киберсигурността, но го определи като "твърде недостатъчен" в някои ключови области.

 

Обама обвини републиканците, че не позволяват промени необходими за справянето със заплахите срещу сигурността и настоя те му предложат по-добра версия, която да не му връзва ръцете по някои от главните приоритети.

"Връщам го в Конгреса и моето послание към републиканците е много просто - нека го направим както трябва", заяви Обама.

Законопроектът вече беше одобрен от Конгреса, в който имат мнозинство републиканците. Според тях бюджетните съкращения ще навредят на отбраната на страната, а демократите искат да отклонят средства за вътрешни разходи. От партията обещаха, че ще отменят ветото.