Клуб Z получава сигнали от стотици места в страната, където членовете на секционните избирателни комисии (СИК) не дават веднага на гражданите бюлетина за гласуване в референдума. Това става само след изрично поискване от страна на избирателя.

Според хората, които ни потърсиха, това е скандално и предрешава кой от двата избора е по-важен от другия – за местна власт или за референдума. Това също така рискува да притесни част от избирателите и така активността на националното допитване да бъде по-ниска.

На отделни места дори ситуацията е още по-странна: хората са карани да чакат първо на една опашка, за да гласуват за кмет и общински съветници. След това трябва да се наредят на друга опашка, за да гласуват и на референдума. Това отнема допълнително време и също отказва част от хората.

Във Варна пък членовете на СИК са направили различни „тъмни стаички“ - една за местна власт и една за референдума. Така правят забавянето задължително.

Местна коалиция от Варна е изпратила сигнал до ЦИК:

„Тази организация на изборния процес налага двукратно снемане самоличността на лицето, двукратно влизане в тайната стаичка и съответно двукратно отчитане на вота му. Всичко това отнема повече от 10 минути на избирател“, пише в жалбата.

Сигнали до ЦИК са изпратили и инициативни комитети и отделни граждани от София.

Навсякъде секционните комисии оправдават различните си по същество действия с едно и също указание на Централната избирателна комисия. Пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев потвърди:

"Когато избирателят желае да пусне гласа си и за референдума, той трябва да поиска бюлетина и тя ще му бъде предоставена. Към момента в ЦИК не е разглеждана хипотезата“.

Очакваме сигналите ви като коментар под тази статия. Може да ги изпращате и на cik@cik.bg.