Бившата украинска премиерка (2005 и 2007-2010) Юлия Тимошенко днес може да се завърне триумфално в първите редици на политическата сцена в страната си, предаде Би Би Си.

Според последните проучвания тя е вторият по популярност политик в бившата съветска република. Рейтингът й е 21%. Първи с 25 процента одобрение е президентът Петро Порошенко. Същевременно обаче цели 38% от украинците му нямат доверие. Партията му "Блок на Петро Порошенко" се ползва с много ниско одобрение. А подкрепата в проценти за изключително популярния само преди година Народен фронт на премиера Арсений Яценюк в момента е едноцифрена. Докато "Отечество" на Юлия Тимошенко става все по-популярна.

Такава е картината преди днешните местни избори в Украйна. Никой не смее да прави прогнози за техните резултати, тъй като само една трета от украинците са решили за кого ще гласуват. Освен това, много от тях смятат, че този вот няма да промени нищо в страната.

Притесненията на хората са предимно за инфраструктурата и състоянието на градския транспорт, пише в. "Ню Йорк таймс". Всичко това става на фона на прогнозите, че в края на годината брутният вътрешен продукт ще отбележи спад от цели 12 на сто.

Заради спадналата си популярност Народният фронт реши изобщо да не участва в изборите.

Хората са объркани и от изключително големия брой нови партии. В столицата Киев за кметския пост се борят цели 29 кандидати.

Така че нищо чудно Тимошенко и партията й да излязат отново напред, след като хората им обърнаха гръб през 2010 г. Юлия Тимошенко бе един от лидерите на Оранжевата революция през 2004 г. След това обаче тя влезе в остър конфликт с прозападния президент и неин съратникс Виктор Юшченко, за което бе уволнена от поста си. През 2011 г., когато държавен глава вече бе проруски настроеният Виктор Янукович, тя бе осъдена на затвор. Едно от обвиненията бе сключване на неизгодни за Украйна газови договори с Русия. След натиск на Запада Тимошенко бе освободена.

След падането на Янукович през 2014 г. Юлия Тимошенко вече нямаше предишната си популярност. Мнозина я подозираха в корупция и незаконно забогатяване. Тя се кандидатира неуспешно за президент през 2014 г. На парламентарните избори преди година Тимошенко едва успя да влезе в парламента.

Днес в Украйна се провеждат избори навсякъде, с изключение на окупираните региони. Това са анексираните от Русия полуостров Крим и пристанище Севастопол, както и контролираните от проруските сепаратисти територии в Донецка и Луганска област. Бежанците от тези части нямат право да гласуват, тъй като не са регистрирани като постоянно пребиваващи на местата, където се намират в момента.

В два града в Донецка област, контролирани от украинските сили, изборите бяха отменени, предаде Нюз.Ру. Това са Красноармейск и пристанището Мариупол, за което се водеха люти битки със сепаратистите.

Оказа се, че в Мариупол бюлетините са отпечатани с грешка, която може да се окаже фатална. По тази причина местната Избирателна комисия отказа да ги приеме. Някои обвиниха за гафа олигарха Ринат Ахметов, в чиято печатница са правени бюлетините. Други смятат, че това е трик на местните власти, тъй като в града силни позиции има Опозиционният блок, обединяваш проруски партии и движения.

Днешните избори са първите след конституционните промени в Украйна. Те бяха извършени от парламента след изборите през 2014 г., завършили с победа на прозападното мнозинство. Промените имаха за цел да извършат децентрализация на властта. Освен това, за първи път сега се гласува по пропорционална система с открити списъци.