Въпреки че ГЕРБ има мнозинство в повечето общински съвети в областните градове, пълно мнозинство партията засега има само в Бургас. Градът се очертава като най-големия отличник на управляващата партия.

В Бургас ГЕРБ взема 54,1% (по данни на "Алфа рисърч"), далече, далече назад са БСП със 7,2% и РБ с 6,3%. 

На гарантирано спокойствие ще се радва и кметът на Кърджали Хасан Азис. В Крепостта на ДПС Движението взима 52,5%. В общинския съвет ще има вероятно четири партии.

В останалите големи градове обаче се очертава повторение на познатия модел на фрагментирания общински съвет. 

В София ГЕРБ е на ръба на абсолютното мнозинство, в общинския съвет ще има поне 7-8 партии, прогнозират от "Алфа рисърч". Следват РБ със 17,5%.

В Пловдив се очертават 8-9 партии в общинския съвет. Подобно е положението и във Варна. ГЕРБ там се представя доста добре с 42,9%, следват РБ - 12,6%. В Хасково с почти равни резултати се очертават ГЕРБ и местанта коалиция, която стои зад сегашния кмет Георги Иванов- с над 35%. Разпокъсан ще е и общинският съвет в Шумен, където ГЕРБ води с 30%. Във Видин управляващата партия взема доста скромен резултат от около 25,9%, а местната коалиция, чиято кандидатка Росица Кирова към момента води в надпреварата за кмет, взема около 22% (данните са на "Галъп").

Най-интересно е в Благоевград, където добрият резултат за кмета Атанас Камбитов не се е отразил на гласуването за ГЕРБ. Управляващата партия там взема около 22%, при над 50 на сто гласували за сегашния кмет. Там той ще трябва да работи с плаващи коалиции.