Премиерът Бойко Борисов поздрави всички големи партии, включително и опозицията в обръщението си към медиите от Брюксел, където той е на среща на източноевропейските лидери с председателя на ЕК Юнкер.

"Искам да поздравя колегите от ГЕРБ, които години работят в местната власт, общинските съветници и кметовете, които още на първия тур победиха. Разбира се, поздравявам и колегите от Реформаторския блок, и Патриотичния фронт, и АБВ, с които, от тези резултати считам, че можем да продължим да управляваме достатъчно стабилно и с цялата си отговорност. Представянето на ДПС и БСП е достатъчно силно, също ги поздравявам. Заслужават да им обръщаме по-голямо внимание и да зачитаме техния глас като опозиция", заяви Борисов.

Той каза още, че тези избори са показали, че "по-добро не може да се сътвори в момента". 

Борисов коментира и резултата от референдума, който не премина нужната граница за валидност, но мина 20%, което означава, че отива обратно в парламента. 

"Надявам се парламентът да вземе решение, което да даде възможност впоследствие за електронното гласуване, защото то е изключително важно, особено за хората в чужбина. Пък и всеки има нужда, и децата имат телефон и лаптоп."

Той призна, че само за Хасково е имал колебания, и е очаквал победа на първи тур, но 49,5% са достатъчно добър резултат за кандидата на ГЕРБ Добри Беливанов. 

"Това показва, че хората искат промяна", отбеляза Борисов

Премиерът коментира и проблемите с купуване на гласове, като заяви, че разчита на добре свършената работа на МВР.

"За моя голяма радост в големите градове ГЕРБ толкова категорично печели, че нито могат да ни упрекнат в купуване на гласове, нито в каквото и да е с полицейска намеса. В смисъл, като биеш в София, Варна, Бургас, Стара Загора..."

Накрая обаче обясни, че е поздравил опозицията, защото представянето им е "прилично" на фона на това, което са "сътворили като коалиция преди година и половина, и нямаше как хората да не ги накажат".

"Това, което ДПС и БСП постигнаха  заслужава нашето уважение към техните резултати, и да се съобразяваме с техните предложения в парламента, в смисъл малко да бъде по-смирени в парламента, всеки си има своите избиратели," заключи миролюбиво премиерът.