На тези избори няма победители, българският народ загуби, защото вотът бе купен, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов по време на пресконференцията в НДК тази вечер.

"И този път парите решиха изборите. Купуването на гласове отврати голяма част от нормалните хора и те решиха да не гласуват. Ниската избирателна активност показва едно – така повече не може да продължава. България не може да бъде държава на абсурдите, в която купеният вот определя бъдещето на страната”, заяви Каракачанов.

МВР въобще не си е свършило работата за изборите, смята лидерът на ВМРО. И отбеляза, че е посочил преди двадесет дни лица, които купуват гласове в 6 или 7 областни града, но не е имало никакъв резултат от сигнала му.

Според него ВМРО са се справили добре на изборите, като са удвоили позициите, които са имали преди 4 години - през 2011 г. А в София кандидатът им Ангел Джамбазки на практика утроил резултатът им с четвърто място - въпреки че всички екзитполове го показват на пето място с между 5-6%.

"Това обаче нищо не означава. Ако в българските институции не влязат хора, които не са обвързани с партийни и други интереси, нещата няма да се променят", обясни Каракачанов.

След него говори и Ангел Джамбазки, който отбеляза първо, че референдумът е пълен провал, защото е бил осакатен още преди провеждането му - с премахването на въпросите за задължителното и мажоритарното гласуване. Според него останалият въпрос е най-незначителен, тъй като е технически.

"Хората, които избраха ВМРО го направиха съзнателно, въпреки яснотата, че този глас може би няма да доведе до това да изберат своя кмет. Така или иначе резултатите показват увеличаване групата на общинските ни съветници. Ние имаме своите политическите идеи, които ще преследваме и занапред. В София остават да съществуват ромските гета, нелегалните имигранти и проблемите с монополите", каза още той.