БСП регистрира най-голям изборен успех в общините, които бяха засегнати най-силно от т.нар. изборен туризъм. Това показват резултатите от местния вот.

В първите 10 общини, където това явление бе най-силно застъпено, на две места социалистите печелят кмет от първи тур. В Трекляно кмет вече е Радко Петрунов (БСП), а в Макреш - съпартиецът му Иван Вълчев.

БСП е на балотаж в още 4 такива общини. В Кресна балотажът е между Николай Георгиев (БСП, АБВ, БДЦ, ЗС "Александър Стамболийски") и Атанас Махлелиев (ГЕРБ). В Борован на втори тур се явяват Десислава Тодорва (Местна коалиция "Заедно за бъдещето на община Борован) и Петър Цветковски (БСП).  В Бобошево балотажът е между Крум Маринов (БСП), който води с 39,41% срещу Стефан Тачев (Реформаторски блок), който има 16,99%  В Ружинци за кметското място в неделя ще се борят Димитринка Гергова от дясноцентристката коалиция "Надежда" и Венцислав Ванков (БСП).

ГЕРБ също печели една от тези общини на първи тур. В Бойница за кмет вече е избрана Анета Генчева. Герберите са на втори тур в една община - споменатата вече Кресна.

В останалите три общини също има балотажи. В Грамада за кметския пост ще се борят Николай Гергов (БДЦ, НДСВ, НС, РБ) и Милчо Башев (НФСБ). В Горна Малина балотажът е между Ангел Жиланов и Веселин Димитров, като и двамата са от местни коалиции. В Ново Село на втори тур са Георги Стоенелов (ИК) с 45,28% и Лидия Микова (Коалиция "Надежда")  с 20,56%.