ГЕРБ води на БСП с малко, три от по-малките партии са с близки шансове за Европарламента. така изглеждат резултатите, които представиха в четвъртък от социологическа агенция "Екзакта Рисърч", създадена на базата на закритата НЦИОМ. Данните са от изследване, проведено между 4 и 10 април сред 1250 души и не се различават съществено от общата тенденция. 

 Според изследването ГЕРБ събира подкрепата на 22,5% от анкетираните, а БСП - 18,9%. ДПС се движи около 6% подкрепа. 5,3% са за "България без цензура" на Николай Бареков. За Реформаторския блок биха гласували - 5,2%, за АБВ – 5%, НФСБ – 3,4%, за "Атака" - 1,9%, показват данните на агенцията. Така според "Екзакта" спорът между двете националистически партии засега не се развива в полза на формацията на Волен Сидеров.
 
Според Лидия Йорданова, която оглавява "Екзакта", възможно е изненадата на изборите да е представянето на АБВ. Според нея профилът на подкрепящите формацията на Георги Първанов са високообразовани възрастни хора от големите градове, който е различен от симпатизантите на БСП. АБВ крие неизвестни, защото имало страх от деклариране на електорална съпричастност към тази политическа сила.
 От агенцията отчитат промени и в профила на избирателите на Реформаторския блок, той се връща към параметрите си от началото на прехода - високообразован, млад и жител на големите градове.
 
Около една трета от анкетираните обявяват разочарованието си от политическата сила, на която симпатизират. Най-често това са жените, хората в активна трудова възраст между 30 и 60 години, високообразованите и живеещите в провинцията.
 
 Според социолозите от "Екзакта" изборите за Европейски парламент ще са на разочарованите. 44% от хората, които са претърпели партийно разочарование, твърдят, че ще гласуват със сигурност. Още една четвърт посочват, че е по-вероятно да гласуват, отколкото да останат вкъщи. Т.е. твърде вероятно е разочарованите избиратели да облагодетелстват новите партии. Оттам може да се очаква и т.нар. протестен вот.
 
Разочарованите леви избиратели се ориентират към АБВ, отчитат от "Екзакта". 61% от хората, които казват, че ще гласуват за АБВ, твърдят, че са разочаровани от политическата сила, на която са симпатизирали досега. Близо половината от хората, които ще гласуват както за реформаторите, така и за Бареков също обявяват, че са разочаровани от политическата сила, която са подкрепяли.
 
Лоялните избиратели на големите партии също се оказват в някаква степен разочаровани от своите партии. По една трета от посочилите, че ще гласуват за ГЕРБ и за БСП на предстоящите евроизбори, декларират, че са разочаровани от партията, на която симпатизират.
 
57% от анкетираните са заявили, че не се чувстват представени от партиите в сегашния парламент. Този дял е доказателство за ниското доверие към българския парламент и заедно с това е оценка за неговата работа, коментират от "Екзакта".
 
Едва 30% от респондентите твърдят, че се чувстват политически представени, като подобен отговор се среща най-често сред симпатизантите на БСП и на ДПС.
 
44% от запитаните смятат евровота за много важен, за 35 на сто той е "донякъде важен".