Председателският съвет на Европейския парламент отстрани полски и италиански евродепутат от работата на институцията и ги глоби с по 3 060 евро заради изказвания и демонстрации, в които са използвали нацистка символика. За периода на наказанието си обаче те  ще могат да участват в пленарните гласувания.

През юлската сесия Януш Корвин-Микке, полски крайнодесен депутат неовързан с политическа група, протестира срещу въвеждането на единен билет за транспорт в Еврпейския съюз, като вдигна ръка като в нацистки поздрав и пародира нацисткия девиз, възкликвайки: "Този път е един райх, един народ, един билет".

По време на дебат за миграцията на 8 септември той нарече мигрантите "човешки отпадък".

По време на пленарно заседание на 6 октомври италианецът от крайнодясната политическа група "Европа на нациите и свободата" Джанлука Буонанно носеше тениска със снимка на германската канцлерка Ангела Меркел комбинирана с части от образа на германския нацистки водач Адолф Хитлер.

По време на дебат с Меркел и с френския президент Франсоа Оланд на следващия ден той си залепи мустаци напомнящи тези на Хитлер и имитира нацистки поздрав.

Наказаните са лишени от десет порции дневни по 306 евро, които всеки евродепутат получава за работата си в Брюксел или в Страсбург. Санкцията не засяга месечните им заплати от по над 7 000 евро.