Прокуратурата се похвали с поредна присъда за търговия с гласове, но тя отново е условна.

Денис Ахмед от Царев брод, който беше обвинен от Районната прокуратура в Шумен за престъпление по член 167, ал. 2 от НК, получи 11 месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок. 22-годишният Ахмед сключи споразумение по време на съдебното следствие, призна изцяло вината си и се отказа от разглеждане на делото срещу него по общия ред - масова практика при този тип дела.

От държавното обвинение подчертават, че осъдителната присъда е постановена още в рамките на 72-часовото задържане, по искане на Районна прокуратура-Шумен.

Бързото производство беше образувано на 22 октомври, а 22-годишният Ахмед беше задържан за срок до 72 ч, след като успява да даде на три лица по 20 лв., за да гласуват в полза на определен кандидат на местните избори на 25 октомври. Постигнатото споразумение, одобрено от съда, е със сила на влязла присъда и е окончателно.

Това обаче - заловени търговци на гласове масово да признават вината си, да искат съкратено съдебно следствие и да получават бързи условни присъди, се превръща в епидемия, алармират юристи. Просто законодателят им е дал възможност за това.

Условната присъда за купуване на избори не се възприема от обществото като ефективно наказание, каза преди дни в студиото на Нова тв Ваня Нушева от "Прозрачност без граници".

Иначе след вота прокуратурата съобщи, че са образувани общо 101 досъдебни производства, свързани с Избори 2015. По същата схема - споразумение и условна присъда, вече бяха санкционирани три лица.