Европейският парламент одобри днес законодателство, което слага край на таксите за мобилни разговори с чужбина, т.нар. роуминг, от 15 юли 2017 г.

Според приетия на пленарно заседание в Страсбург текст, таксите за роуминг за обаждане, изпращане на текстово съобщение и за използване на интернет в чужбина в рамките на Европейския съюз, ще бъдат забранени от същата дата.

От 30 април 2016 г. таксите за роуминг, които се прибавят към цената на разговора у дома, не може да надвишават 0,05 евроцента на минута за изходящи обаждания, 0,02 евроцента за есемес, и 0,05 евроцента на мегабайт интернет.

Надценките за входящ роуминг ще бъдат определени по-късно тази година и се очаква да бъдат значително по-ниски отколкото на изходящия.

Гласуваният регламент включва и принципа за мрежовата неутралност, според който интернет доставчиците се задължават да третират еднакво целия интернет трафик, без да блокират или да забавят достъпа до съдържанието, приложенията или услугите, независимо от подателя и получателя.

Изключение е възможно само при съдебна заповед, за спазване на закон, предотвратяване на претоварване на мрежата или за борба с кибератаки.

Интернет доставчиците ще са длъжни да дават на потребителите ясно обяснение за скоростта на изтегляне и качване, която те могат да очакват в сравнение с рекламираната. Всяко значително несъответствие ще позволява прекратяване на договора.