Над 25 хиляди българи се подписаха в петицията за награждаване с държавно отличие на тримата граничари от Средец и на загиналия граничар от село Ореше при защитата на държавната граница. Това заяви за Агенция "Фокус" шефътна НИМ проф. Божидар Димитров. Днес подписката ще бъде внесена в Министерския съвет от д-р Костадин Стоянов Георгиев (Калки), арх. Миломир Богданов, драматургът Христо Бойчев и юристът Стефан Стойков.

"Иницирах тази петиция още на следващия ден след случилото се в Средец, защото аз и група интелектуалци от един приятелски кръг решихме, че този граничар ще бъде репресиран, изхождайки от два подобни случая в близките години", посочи проф. Димитров.

Той уточни, че говори за случаите, при които граничар уби турски нарушител на границата край Резово и бе уволнен и съден за това, а негов колега удари два плесника на две циганчета, които бяха разкъсали и се гавриха с българското знаме в Ямболско село.

Според шефа на НИМ хората, срещу които е стрелял предупредително граничният полицай край Средец, не са мигранти или бежанци, защото те не са поискали нито един от двата статута, които се полагат в такива случаи.

"Човек, който иска да получи статут на бежанец или имигрант, в момента, в който премине дори незаконно българската граница, което те са направили, се предава на първия полицейски патрул, който срещне или отива в първото село и се предава на кмета. Те не са направили това, а са се забили навътре в България. По този начин те напълно покриват съдържанието на един друг статут – на бандитско формирование, което се движи из България и обира старците, които и без това са малко вече по странджанските села и продължава да се забива навътре в територията на България”, коментира проф. Димитров.

Той каза, че се надява в България да се намери един медал или орден за граничарите от Средец, защото това би стимулирало и други гранични полицаи да си вършат добре работата.