Владимир Путин и Башар Асад са превъплътени в червеноармееца Сухов и Саид от легендарния филм "Бялото слънце на пустинята", пише в. "Комсомолская правда".

Образите им са увековечени в календар за 2016 г. на художника Андрей Будаев, който обича да прави колажи на политически теми. Той направил календара си само за 4 дни.

"Каква по-подходяща тема от операцията в Сирия? И ислямистите - съвременните басмачи, и пясъците на Сирия, и фигурите на нашите политици идеално паснаха на този сюжет", твърди художникът.

Будаев толкова харесвал "Бялото слънце на пустинята", че мечтаел да види негово продължение в съвремието. Сега се оказва, че той самият нарисувал това продължение.

Календарът е от 12 страници - по една за всеки месец. Освен Путин и Асад, на него можем да видим и други световни политици, свързани по някакъв начин с кризата в Сирия. Там са Барак Обама, Джон Кери, Дейвид Камерън, Франсоа Оланд, Рамзан Кадиров, Реджеп Ердоган и други.

Ето какво изобразяват картините на календара.

Януари

"Само знайте, любезна Екатерина Матвеевна, че класовите сражения са общо взето завършени към днешния ден и часът на всемирното освобождение настъпва." Въоръжен със сърп и чук, Путин води въображаем разговор с жена си, която се казва Людмила и с която вече е разведен. Така на няколко пъти във филма Сухов разговаря с очакващата го у дома съпруга и й обяснява как е установявал съветската власт край Каспийско море.

Февруари

"Отдавна ли се намести?", пита Путин заровения в пясъка Асад и го напоява с вода, преди да го изрови. Така в началото на филма Сухов спасява Саид.

Март

"Изтокът - това е деликатна работа". Така Путин обяснява ситуацията на военния си министър Сергей Шойгу. Това е може би най-знаменитата реплика от филма. Изрича я Сухов в разговор с червеноармейския командир Рахимов. На колажа е добавена крепост, украсена с портрета на Башар Асад.

Април

От ляво на дясно: старейшините Дейвид Камерън, Франсоа Оланд и Тони Блеър бдят над умиращия Джон Маккейн. Без да подозира, той е положил глава върху сандък с динамит.

Май

Барак Обама е в ролята на Черния Абдула. Франк-Валтер Щайнмайер, Дейвид Камерън, Барак Обама, Франсоа Оланд, Реджеп Ердоган и други са неговите басмачи.

Юни

Башар Асад и Сергей Шойгу като Саид и Рахимов по време на една от битките

Юли

Путин-Сухов е седнал на пясъка пред митницата и наблюдава как от руските бойни кораби летят ракети.

Август

Сергей Лавров и говорителката на руското външно министерство Мария Захарова са в ролите на митничаря Павел Верешчагин и съпругата му Настасия.

Септември

Барак Обама-Черния Абдула след малко ще застреля Бан Ки Мун. Шефът на ООН е в ролята на Лебедев - уредника на музея, който басмачите ще превземат. Колажът е на фона на превзетия от ислямисти древен град Палмира в Сирия.

Октомври

"Ваше благородие..." Джон Кери е в ролята на младия червеноамреец Петруха. Той е напит насила от Лавров-Верешчагин, който също е пиян и пее знаменитата песен на Булат Окуджава.

Ноември

Вдясно от бандитския вожд Обама-Абдула е лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади.

Декември

Проруският чеченски президент Рамзан Кадиров е притиснал един от бандитите. Това е последната страница от календара.