Американският милиардер Карл Айкан заяви, че AIG трябва да раздели на три публични компании бизнеса си със застраховки, за да избегне етикета "твърде голяма, за да бъде оставена да фалира", съобщава Ройтерс.

Айкан, който наскоро обяви, че притежава "голям дял" в AIG призовава в открито писмо шефа на компанията да започне сериозни съкращения на разходите. Според Айкан всяка компания трябва да бъде достатъчно малка, за да избегне класифицирането ѝ като "системно важна финансова институция", което означава, че регулаторите са притеснени, че неин евентуален фалит би навредил на финансовата система, и съответно, би получила държавна подкрепа в случай на финансови неуредици.

През 2013 г. AIG, която е най-големият търговски застраховател в САЩ и Канада, беше определена като системно важна фирма. Очаква се на 2 ноември тя да обяви своите последни 3-месечни данни.

AIG беше пред фалит по време на глобалната финансова криза, като американското правителство я спаси със спешен заем от $85 млрд., срещу който придоби около 80% от акциите ѝ. В последствие компанията беше изправена на крака, като през 2012 г.правителството продаде акциите си. Чистата печалба за Вашингтон от операцията беше около $22 млрд. поради пискъпването на дяловете на компанията.