Годишният доход на руския президент Владимир Путин ще бъде 19,1 по-висок от средния годишен доход в страната, предаде "Лента.Ру".

Това ще стане факт през следващия месец. Тогава ще влезе в сила увеличението на заплатите на президента и премиера Дмитрий Медведев - 2,65 пъти. Указът за това бе подписан миналата седмица от държавния глава.

Вдигането на възнагражденията на двамата имало планов характер, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Според него и премиерът, и президентът на Русия били сред най-ниско платените представители на висшата власт.

"Заплатите им не бяха вдигнати, докато имаше общо повишение на възнагражденията на чиновниците", обясни Песков.

Въпреки това, не може да не направи впечатление колосалното разтваряне на "ножицата" от 19,1 пъти. И то когато става дума за президентския годишен доход, сравнен със средната заплата за година. Ами ако някой тръгне да сравнява с минималните заплати, съвсем основателно пита "Лента.Ру".

Агенцията изготви сравнителна таблица. От нея става ясно, че най-малка е пропастта във Великобритания.

Годишно премиерът Дейвид Камерън взема само 5,3 пъти повече от средната годишна заплата в определеното кралство. Той печели 238 289 за 12 месеца, докато поданикът на Обединеното кралство взема средно за същия период 44 900 долара.

Дейвид Камерън печели годишно само 5,3пъти повече от средния доход на британците.

Малко „по-зле“ с показателите е френският президент Франсоа Оланд. Годишният му доход е 228 196 долара при среден в страната от 40 200. Така държавният глава взема 5,7 пъти повече от средния французин.

Дори в Индия, чиято бедност е добре известна, пропастта не е толкова голяма. Годишната заплата на президента на втората по население държава в света е 8,3 пъти по-голяма от средната в страната.

Русия заема осмо място в таблицата на "Лента.Ру" от 8 страни. И тя е с най-лошите показатели.

От май годишната заплата на Владимир Путин ще скочи на 189 824 долара. И тук вече "ножицата" със средната заплата в цяла Русия е наистина огромна.

И тук изобщо никой няма да обръща внимание на огласения наскоро факт, че Путин е обеднял с цели 2 милиона долара (156 000 долара) за 2013 в сравнение с 2012 г.