Петър Томов

Наш кореспондент

Тампа, Флорида - Едно предизвестено назначение обещава да превърне в кошмар живота на президента Барак Обама през оставащата година от мандата му. Пол Райън, републиканец от Уисконсин, бе избран за шеф на Конгреса на САЩ след като получи уверението, че Голямата стара партия, че ще направи всичко, за да престанат вътрешните политически боричкания, които почти блокираха функциите на американските парламентаристи от дясно. „Ако мога да бъда истински обединяваща фигура, готов съм да служа с удоволствие“, заяви той, когато за първи път му предложиха втория по важност пост в политическата йерархия на САЩ.

Райън също поиска да получи безусловната благословия на най-влиятелните консервативни организации - Събранието на свободата, от Републиканския проучвателен комитет и „Групата вторник“. Освен това той си издейства правото да прекарва уикендите в Джейнсвил, Уисконсин, с жена си Джана и трите си деца – Лиса, Чарлз и Сам. Пол Райън е заклет спортист, обича да ловува с арбалет. Заради фамилната си история, много от предците му са починали от инфаркт преди да навършат 60, той живее по програмата Пи90Екс, която е комбинация от активни физкултурни упражнения и здравословно хранене.

Когато Пол изреди всичките си условия, за да приеме назначението, някои от демократите казаха, че прекомерните права и голямата лична свобода са направо дисквалифициращи обстоятелства. 45-годишният политик обаче е най-приемливата фигура и за либералите от ляво и за консерваторите от дясно. Той обаче никога не е крил, че не е скроен за държавен бюрократ и мрази канцеларските длъжности.

Новият шеф на Конгреса действително е „Хайнц 57“, както тук в Щатите наричат хората, родени в семейства със смесен етнос. Баща му е Пол Мъри Райън адвокат с ирландски произход, а майка му Елизабет е с родители от Германия и Англия. Пол е едва 16 годишен, когато Пол-старши умира от сърдечен удар. Малко след това, заедно с тримата си по-големи братя, той се грижи за баба си, която се разболява от Алцхаймер. През това време майка му Елизабет успява да посещава университет. Той завършва католическата гимназия „Сейнт Мери“ в родния си град Джейнсвил, Уисконсин. До 18-та си година получава помощи от социалното осигуряване, които спестил, за да плати таксите за колежа. После следва икономика във филиала на Университета на Маями в Оксфорд, щата Охайо. Докато учи прекарва дълги часове в университетската библиотека, заровен в трудовете на изтъкнати икономисти като Фридрих Хайек, Лудвиг фон Мисес и Милтън Фридмън. Последният по-късно е наречен „бащата на монетаризма“. Райън посвещава вечерите си на дискусии със състудентите си, на които обсъждат теориите на тримата учени и връзката им с произведенията на Аин Ранд. Често посещава кабинета на професора либертарианец Ричард Харт, който му дава да чете броеве на списанието „Нешънъл ривю“. По негова препоръка става стажант в екипа на сенатора от Уисконсин Боб Кейстън. През лятото работи като продава хотдози на компанията „Оскар Майер“ от микробус, наричан „Виенермобил“. Докато следва става член на организацията „Колидж рипъбликанс“ и участва като доброволец в кампанията за Конгреса на Джон Бейнър“. През 1992 г завършва като бакалавър по изкуствата, а по-насетне защитава два доктората – по икономика и по политически науки.

Пол Райън бе избран за член на Конгреса на САЩ през 2008 г, а на междинните избори през 2014 г . Райън се записа в историята на американските законодателни органи като вторият най-млад член на Камарата на представителите. Преизбиран е 8 пъти и никога с по-малко от 55 на сто от гласовете. През 2014 г той победи демократа Роб Зербан, като успя да събере над 5,4 милиона долара – повече отколкото който и да е било друг конгресмен.

Той и до ден днешен остава голям почитател на Аин Ранд. През 2005 г по случай нейната 100-годишнина Пол признава, че книгите и са го вдъхновили да се посвети на служба в полза на обществото. През 2009 г в организацията „Атлас“ където членувал, Райън казва:“ Уникалното е, че всичко каквото става в момента в администрацията на САЩ, в света и в страната е все едно че живеем в новелите на Аин Ранд. Мисля, че тя свърши чудесна работа да изгради моралната кауза на капитализма, а днес точно тази кауза е атакувана“.

Три години по-късно през 2012 той е подложен на критика от членове на икономическия факултет на Университета „Джорджтаун“ във Вашингтон заради съставения от него бюджет, предвиждащ стриктни икономии. Тогава той обяви теорията на Аин Ранд за атеистична, защото свежда „човешките действия до система от контракти“. Той също нарече обвиненията, че следва предписанията на писателката като „махленска клюка“ и заяви, че е дълбоко повлиян от католическата църква и от учението на Тома Аквински.

През август 2012 г, след като Мит Ромни го избра за свой кандидат за вицепрезидент Асошийетед прес пусна коментар, че докато чаената партия е искала друг човек в изборите, в лицето на Райън тя е намерила „своя истински идеологически герой“. Парадоксът е, че Пол стана шеф на Конгреса точно в момент, когато чаената партия се намира почти в залез заради отказът на ръководството на Републиканската партия да следва предизборните обещания на своите кандидати.

Преди да бъде избран на председател на Конгреса на САЩ той беше бос на Комисията за методите и средствата. Преди това през 2007 е посочен за член на Бюджетната комисия, а през 2011 е избран за неин председател. През 13-те години от политическата си кариера той е инициатор на над 70 законопроекта или поправки, два от които са били утвърдени като закони. Едно от неуспешните му предложения бе да бъде отхвърлена реформата в здравеопазването, която бе наречена „Обамакеър“. Представена преди няколко години като проект, който ще позволи по-евтино здравно осигуряване, тя мутира в задължително застраховане, оскъпило многократно разноските на обикновените американци. Белият дом отпусна за реализирането и милиарди долари, 4,5 милиарда от които не се знае за какво са били похарчени. „Обамакеър“ се оказа изгоден механизъм за трупане на суперепечалби от застрахователните компании. Освен това „реформата“ постави в командна роля държавата, а не частните компании.

Пол Райън със сигурност ще продължи политиката си на икономии, намаляване на бюджетния дегицит , а същевременно и на данъчното бреме и ще се бори за осъществяване на идеята за по-малко правителство и съкращаване на държавните разходи.

Според Лари Сабато, професор по политология в Университета във Вирджиния, във външната политика Пол ще продължи да поддържа традиционната линия на Републиканската партия. Като конгресмен той е подкрепил резолюцията от 2002 г, с която президентът Джордж Буш започна войната в Ирак. Седем години по-късно той нарече „помиряване“ програмата на Барак Обама за „рестартиране“ на отношенията с Русия. В крайна сметка мекият подход на Белия дом доведе до кримската криза, а по-късно и до сегашния блицкриг на Путин в Сирия.

Враговете му от Демократическата партия го обвиняват, че за цялото време откакто е в Конгреса, тръстовете на Пол Райън са успели да натрупат 7,7 милиона долара. Както всеки друг политик в САЩ той е назначил мениджъри, които се грижат за бизнес интересите му. Компанията на Пол влага пари в хранителната индустрия и в строителството. Един от неговите бивши инвестиционни консултанти казва: „Горд съм, че виждам в негово лице човек, който си е поставил за цел да помага за разкриването на нови работни места, ако имаш малък бизнес – ти действително си го изградил сам“. Този цитат открито кръстоса шпага с изказването на Обама преди няколко години, когато той заяви тъкмо обратното: „Ако имате малък бизнес, вие не сте го създали, държавата го е изградила.“

Какъв ще бъде Пол Райън като шеф на Конгреса? Повечето хора тук смятат, че той ще е по-дбър от безхарактерния си предшественик Джен Бейнър, който ревеше на трибуната по всякакъв повод, сключваше тайни пазарлъци с Обама. и в крайна сметка бе принуден от консерваторите да си подаде оставката.