Нетрадиционен, но много човешки подход към служителите, които уволнява, избра германската компания REWE Group, която е собственик на магазините PENNY.

Концернът реши да затвори напълно дискаунт-бизнеса си в България и да се фокусира единствено върху маркетите BILLA.

Така до края на седмицата ще бъдат затворени всички магазини на PENNY в страната. Централата на фирмата ще бъде запечатана през второто тримесечие на 2016 г.

Това означава, че без работа остават стотици служители в евтината верига магазини, но досегашният им работодател се е ангажирал много сериозно да им намери работа.

"Имайки предвид затрудненията, които много работодатели срещат при намирането на подходящи кандидати за свободните позиции в своите фирми, както и във връзка с желанието на ръководството на PENNY да съдейства на своите служители при търсенето на нова работа, PENNY създаде база данни с информация за тяхната квалификация и опит", гласи съобщение на REWE Group, публикувано от Германо-българската индустриално-търговска камара.

От компанията са предложили на останалите членове на бизнес организацията пълна база данни за служителите си. Тя включва списък на кадрите, заемана позиция, квалификация, езикови познания и оценка на ръководителя им.

За запазване на личните данни са изтрити имената.

"В случай, че бъде проявен интерес към някоя позиция, PENNY с удоволствие ще осъществи контакт със служителя си", уточняват от германската компания.

В списъка са включени повече от 700 служители на REWE Group. Сред тях освен продавачи и склададжии има счетоводители, управители, инженери, системни администратори, уеб дизайнери, специалисти по логистика и маркетинг. Някои са с отлично владеене на по няколко чужди езика.