Ще се наложи ли България да помага на съседите си от Западните Балкани с временен подслон за мигрантите, заварени от зимата на тяхната територия? Европейската комисия днес избяга от ясен отговор.

Среща на 11 държавни и правителствени ръководители от Балканите, Централна и Западна Европа в Брюксел миналата неделя прие съвместно изявление с обещание за 100 000 места за временно настаняване на мигранти от т.нар. Западнобалкански маршрут.

Половината от тях трябва да са в Гърция, а другата половина - на Балканите и в Централна Европа. До днес четири държави там - Австрия, Словения, Хърватия и Сърбия - са предложили общо 12 000 места. Комисията очаква ангажименти за откриване на още, посочи говорителката ѝ по въпросите на миграцията и убежището Наташа Берто.

„В декларацията на лидерите, която беше приета от всичките 11 лидери, има две неща. Едното е увеличаването на приемните капацитети в Гърция до 50 000 места, другото беше 50 000 места по протежението на Западнобалканския маршрут. Очевидно положението се различава от страна до страна“, каза Берто. „Важното - и всички лидери се подписаха под него - е да се гарантира,  че докато хората се придвижват по този маршрут, те няма да бъдат оставени навън – без подслон, без храна, без място за почивка“.

„Ние очакваме всички лидери, които присъстваха на срещата да изпълнят ангажимента, който поеха заедно и сега гледаме как най-добре да разпределим това между страните. Имаме 12 000 вече в четири страни и ще продължим дискусиите както двустранно, така и във видеоконференциите, които сега правим всяка седмица“, добави тя.

Помолена от Клуб Z да отговори с „да“ или „не“  - очаква ли Комисията от страни като България и Румъния да дадат временен подслон за мигрантите от Западните Балкани - Берто отговори:

„Както казах, трябва да вземем предвид спецификата на различните страни и някой ще трябва да обещае повече от другите, където това има смисъл. Приемаме прагматичен подход към това, за да сме сигурни, че хората по маршрута да имат места за настаняване. Не мога да ви кажа какви и къде ще са те, но ние очакваме всички лидери да изпълнят техните ангажименти“.

Очаквайте подробности.