Гранатата, с която е стреляно по Алексей Петров, не е била приведена в бойна готовност.

Това каза днес пред пред Нова телевизия бившият служител на НСО полковник Николай Марков. Според него целта не е била убийство.

РПГ е ефикасно средство, когато с него се стреля по кола, която се движи бързо - с над 80 километра в час, изтъква Марков. Но на улицата, на която е извършено нападението, не може да се развие такава скорост.

„Интересни са два въпроса - кой има интерес и кой може да го направи това нещо? Алексей Петров попадна в обществените новини преди години. Интересен е начинът, по който бе извършен атентатът. Принципно професионалистите не работя с гранатомет", изтъкна Марков.

Той припомни, че при стрелбата с гранатомет се използва т. нар. предварение.

"В същото време обаче граната не е преведена в боен режим. Трябва да се свали един защитен механизъм. Това ме кара да мисля за две неща. Или с умисъл не е свалена защитата, за да не се предизвика истински взрив. Така нещата приличат на един вид телеграма към Алексей Петров: „Ние можем да го направим!” Другата възможност е грешка от стрес при изпълнението на задачата. При стрес често става грешки и професионалната отбрана, охранителите, разчитат много на това”, допълни Николай Марков.