16 души са задържани за каналджийска дейноскт на различни места в България, съобщи МВР.

Министерството и ДАНС провели под ръководството и с координацията на прокуратурата акция за установяване и задържане на незаконно пребиваващи чужденци, лица, съпричастни към каналджийска дейност, и лица, съпричастни към престъпления, свързани с политическите права на гражданите. Акцията била на територията на цялата страна през изминалото денонощие. Проверени са общо 2895 обекта, 12 820 лица и 5987 автомобила.

Установени са 495 незаконно пребиваващи у нас чужденци.

Предприети са съответни действия по компетентност срещу общо 525 души, съпричастни към престъпления, свързани с политическите права на гражданите.

Задържани са и 27 лица, обявени за общодържавно издирване.

На автомагистрала "Тракия" били задържани 7 чужденции без документи за самоличност. Те заявили, че са афганистански граждани, и признали, че са влезли незаконно в страната. Групата е отведена принудително до границага.

Рано тази сутрин на ГКПП-Капитан Андреево пристигнал за влизане в страната хладилен камион, управляван от турски гражданин. По документи автомобилът пътувал транзит за Румъния. В хладилното помещение са открити 129 чужди граждани, които по първоначални данни били без документи. Те заявили, че са сирийци. Шофьорът е задържан.