Държавният глава Росен Плевнелиев свиква Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) на 11 ноември. Това съобщи по бТВ Екатерина Захариева, началник на кабинета на президента.

Както е известно, някои политически сили настояваха за свикване на КСНС доста по-рано заради мигрантската криза.

Още на 7 октомври Захриева, каза, че Плевнелиев ще свика КСНС "тогава, когато има наистина заплаха за националната сигурност".

"Той досега апелира 3 пъти да не се използва КСНС за популистки предизборни цели, още повече по тези, за които е свикван, а по темата за отбрана беше преди няколко месеца", посочи тя. По думите ѝ, точно на този съвет (през април, б.р.) беше обсъждано състоянието на армията и в частност на ВВС.

„Партиите, които в момента призоваваха свикване на КСНС по тази тема, не бяха тогава част от решението и бяха тези, които не подкрепиха становището на КСНС", каза Захариева, визирайки „Атака".

На 11 октомври в интервю пред Нова тв самият Плевнелиев каза, че ще свика съвета, но "тогава, когато имаме готовност със съответните компетентни институции и министерства".

И това ще бъде по още по-важна тема и обширна тема – когато са ясни промените в геополитическата и геостратегическата политика и къде сме ние, допълни той.