Гърменският кв. "Кремиковци", който стана известен с етническите размирици през май и юни, се изсипа под строй пред избирателната секция в 9 ч., предаде Нова тв. Хората с право на глас в махалата са малко над 400.

Те дойдоха с каруци, с коли и пеша и казаха пред медията, че кмет е обещал да им узакони къщите (което неясно как ще стане, тъй като по казон е невъзможно, б.р.).

Местният протестантски пастор Иван Айдаров, който беше един от малцината, които сами викнаха техника да си съборят къщите, също беше пред секцията.

"Както и другите хора, така и ние искаме да си плащаме данъците, да имаме токове, да имаме вода. Да се узаконят къщите. Ние нямаме токове", каза той.

Всички обаче отказват да признаят, че има елемент на организираност - просто се оказали спонтанно пред секцията.

"От 9 да почваме, да видиме, защото и българите гласуват", обобщи друг жител на селото.

В Гърмен на балотаж са досегашната кметица Минка Капитанова, от която ДПС оттегли доверието си, срещу предшественика й и бивш депутат от движението Ахмед Башев.

По-късно БНТ съобщи, че активността в общината е 41 % около 13 ч. Сигнали за нарушения в ОИК нямаше, инциденти между българи и роми - също. Хората от селото упражняваха правото си на глас съвсем спокойно.