Русия, Европа, светът въобще втренчиха вчера поглед за четири часа в телевизорите. И се „насладиха”, къде наистина, къде през зъби, на блестящо режисираното, майсторски декорираното и виртуозно изпълненото шоу на Москва. В лицето на главния актьор Владимир Путин.

Ей, точно на тоя PR шапка му свалям.

Дяволско умение е това – както е казал народът: „Гледа те в очите и те лъже”. Ама те лъже така, че чак кеф да ти стане. Нищо, че през цялото време имаш киселини в стомаха и аха да повърнеш...

Какво видяхме от московското студио. Путин в най-добрата му форма, гримиран, сресан до последния косъм, спокоен, ведър дори, пуска шегички и в същото време твърд като стомана, братче. Срещу него журналистка – Мис Вселена ряпа да яде. В публиката – нейни колежки, всичките първи подгласнички за титлата. Чак и мъжете бяха напудрени и барнати до най-малки подробности. 

Таман камерата да покаже някоя по-неугледна, така да се каже, дама и тя веднага се оказва от опозицията, провокаторка видиш ли. То пък една опозиция, хем грозна, несимпатична някак и беззъба... Един свестен въпрос не зададе. Но Путин... пак целият в бяло.

Отговаря с подробности до девет цифри след десетичната запетайка. Подготвен е един вид. А то: въпросите – старателно подбрани. Отговорите – тоже.

Че и телемостове от далечните провинции – събрали се 20 души, питат... всичките се вълнуват от въпроса, излиза. Пък и отговорите едни такива удовлетворяващи, точно както са си ги представяли.

И как да не направи човек елементарно сравнение с представлението, което изнесоха преди малко повече от месец управляващите – Пламен Орешарски, Сергей Станишев и Лютви Местан.

Пробваха се и нашите управляващи с постановка, но... се изложиха. Снимка БГНЕС

Те също събраха медиите - главни редактори и редови журналисти, на кръгла маса, озаглавена “Отворено управление”. 

Медиите трябваше да задават въпроси, но накрая времето не стигна за това, защото даващите отговори се оляха в самодоволни хвалебствия.

Да не говорим за зорлем наложеното разделение - купчина главни редактори седят в кръгче в светлия обсег на управляващите, а „простите” репортери висят на заден план пред микрофоните, като на опашка за телевизори преди 1989 г. С номерца, забележете.

Три часа говориха тогава управляващите. А след всички безсрамно баснословни хвалби, които чухме, „протегнаха ръка” към главните редактори. И естествено отказаха накрая да отговарят на редовите репортери, защото видите ли „три часа това правих”, рече Станишев.

Какво остана от тази среща – купчина до болка познати обещания, усещане за затъкнати журналистически усти и лош вкус от калпавия PR.

Както без да иска, но много сполучливо БНТ обрисува ситуацията „Среща с медиите на Пламен Орешарски”.

Е, той и Путин се срещна със своите медии, ама друго показваха телевизорите. Разликата между двете шоута беше като между представление на Болшой театър и мездренския драмсъстав. Да не обиждам актьорите от Мездра, техните арт прояви със сигурност са на светлинни години от правителствените.

Така, че Орешарски и сие, учете се. То и акъл трябва.

Да ми се чуди човек това пък защо го казах? Пу, пу, пу – пепел ми на езика!