Особено след последните европейски и парламентарни избори Бобов дол се превърна в емблематично място за контролиран фирмен вот.

На вота за Европейски парламент през май миналата година тв репортажи показаха скандално контролиране на вот в миньорския град, за който се смята, че е "под егидата" на бизнесмена Христо Ковачки, в полза на БСП. От него се виждаше как шефове в мините инструктират миньори да гласуват с номер 15 (тогава номерът на "Коалиция за България"), за да бъде фирмата "добре с правителството". И левицата спечели убедително.

Месеци по-късно, когато партията на Ковачки "Лидер" влезе в коалиция с Барековата "България без цензура", в Бобов дол спечели... "България без цензура" (ББЦ).

Ред е на местния вот 2015. Градът не успя да избере кмет на първия тур и така до балотаж стигнаха Елза Величкова (БДЦ, както се преименуваха отцепниците от Николай Бареков, в чийто състав е и "Лидер") и Мая Спасова (ГЕРБ). Величкова имаше голяма преднина - 48.93% срещу 22.79% за Спасова.

Днес от щаба на ГЕРБ пристигнаха нови сигнали за контролиран вот. Като този за "неправомерно заснемане на бюлетини, с цел контролиране на вота в полза на ПП БДЦ". "Работещи във "Въгледобив" ЕООД - гр. Бобов дол са уведомили, че ръководителите на предприятието изрично настояват да  бъдат заснемани бюлетините при гласуването, с цел контролиране на вота в полза на ПП БДЦ", твърдят от ГЕРБ.

Сигналът се проверява.