Ръководството е виновно за загубата на БСП на местните избори, заяви депутатът от левицата Атанас Мерджанов в ефира на бТВ тази сутрин.

"Ние не успяхме да консолидираме лявото пространство, проблемът на БСП е вътрешен", заяви Мерджанов, и допълни, че ще се вслушат в тези предупреждения.

Според него разгромът се състои в това, че левицата няма нито един кмет на областен град, въпреки че е втора политическа сила. Това е явен знак, че не са намерени най-добрите кандидатури, но и че тези кандидати не са подкрепяни правилно от централата на партията и местните структури, отбеляза Мерджанов.

Той коментира и отцепниците от БСП - Георги Първанов, Татяна Дончева и Георги Кадиев, като отбеляза, че те не са искали да помогнат за запазването на столетницата. За Кадиев каза:

"Нашият кандидат се казваше Кадиев на предни два избора и резултатите са ясни."

Предстоят тежки разговори за бъдещето на БСП, отбеляза Мерджанов, и заяви, че ще има оставки след подробен анализ.

"Въпросът за демокрацията се пропуска много неадекватно от всички. Някакси тихомълком минахме първия тур, който беше пълен с проблеми. И се успокояваме, че вторият тур нямаше", отбеляза социалистът.

Въпреки критиката си към ръководството, Мерджанов отбеляза, че Миков е "полезен" лидер за БСП. Въпросът обаче беше дали е "добър".

"Няма друга парламентарно представена опозиционна партия в България. БСП не се отказва, така че това е просто една загуба по нашия път", заключи депутатът.