Партията на справедливостта и развитието (ПСР), основана от президента на Турция Реджеп Тайп Ердоган, си върна мнозинството в турския парламент и за пореден път от 2002 година насам безапелационно е първа политическа сила в Турция. 

В България обаче не е така. На извънредните парламентарни избори турските избиратели, които се намират в България, имаха право също да упражнят своето право. Гласуването бе проведено в продължение на три дни в петнайсет секции. 

Първа политическа сила тук обаче не е ПСР, а опозиционната Републиканска народна партия. Основаната от Мустафа Кемал Ататюрк, главна опозиционна и просветска сила, е получила гласовете на 43,6% от дали вота си в България.

Умерените ислямисти на Ердоган са на второ място с 24,31%. Трета е проевропейската и прокюрдска Народнодемократична партия с 20,38%, а на четвърто място е Партията на националистическото действие с 10,61%.

Общо гласувалите в България са 1197 души. 

Този резултат не е изненада. Светските партии традиционно са по-силни и в най-западните части на Турция. Републкинската народна партия е първа политическа сила по границата с България и по егейското крайбрежие - в Одрин, Къркларели, Текирдаг, Измир, Айдън и Мугла. 

На тази карта са победителите в отделните области. Партията на справедливостта и развитието е с жълто, Републиканската народна партия е с червено, а прокюрдската НДП е със зелено.