Първа инвестиционна банка е погасила още 259 млн. лв. от държавния кредит от 1,2 млрд. лв., отпуснат ѝ по време на натиска за теглене на депозити в края на юни 2014 г., показва отчетът на банката за деветмесечието. Според него към края на периода остатъчната стойност на държавния заем е 556 млн. лв. при 815 млн. лв., към края на март. Отчетът показва, че ПИБ е платила 11,25 млн. лихви на държавата, за да ползва този ресурс.

За деветмесечието ПИБ е на печалба с 10 млн. лева.

Банката има срок до края на юни 2016 г. да погаси държавния кредит, като вече е превела повече от половината задължения.

В петъчния ден на 27 юни 2014 г. ПИБ затвори офисите си в ранния следобед, след като пред тях се бяха натрупали опашки от желаещи да изтеглят депозитите си. Причината за наплива станаха разпространявани през интернет и SMS-и слухове, че банката щяла да фалира.

В следващите два дни президентът, правителството, депутати и шефове на търговски банки преговаряха за изход от кризата, като една от възможностите беше всички банки да бъдат затворени за определен период - т.нар. банкова ваканция. Накрая беше решено правителството да емитира краткосрочен дълг, който да бъде изкупен от банките и след това парите да бъдат предоставени на ПИБ. Така банката отвори врати в понеделник, 30 юни, а опашките пред нея се стопиха още на следващия ден.

След това държавата върна задълженията си към банките чрез емисията на т.нар. мостов заем от 1,5 млрд. евро, който беше отпуснат през декември от  банките HSBC, Societe Generale, Citibank и УниКредит Булбанк. А на 26 март 2015 г. този кредит беше изцяло погасен със средства от новоемитирания дълг от 3,1 млрд. евро.