Лидерът на АБВ Георги Първанов даде преговорите между Израел и Палестина като добър пример, от който левицата би трябвало да се поучи. Първанов каза това на пресконференция, по повод резултатите от местните избори.

"Някой някъде трябва да си направи анализ защо бяха загубени 6 областни центъра. Лявото удари у дъното, разбира се, можем да продължим да копаем. Не искам да се занимавам по никакъв начин с близкото или по-далечното минало на левицата. Сега, на мига, отправям ново предложение към всички леви формации, в това число и БСП, за незабавен диалог във всякакви форми. Ако Израел и Палестина могат да преговарят без предварителни условия, то няма как да се съглася, че ние тук ще си преговаряме с предварителни условия. Тази практика не е работеща".

Това каза Първанов.

Той напомни, че президентските избори вече чукат на вратата. И заяви, че те трябва да са повод за подобни разговори в ляво. Първанов дори заговори за предварителни избори за единна кандидатура. Той каза, че АБВ ще предложи механизъм и дори има своите кандидатури.

"Необходими са равностойни, равноправни отношения. Единението е само едната страна на въпроса. Левицата няма да има успех, ако не стане по-модерна от съвременната европейска левица", каза Първанов.

Според него много от старите послания вече не вършат работа.

Първанов разказа за случай, в който той след първия тур се обадил на кандидат на БСП в областен град и заявил, че АБВ ще го подкрепи. След няколко дни обаче същият кандидат му отговорил, че от "Позитано" 20 не искат хора от ръководството на АБВ да идват в града. Лидерът на АБВ отказа да уточни за кой град и кой кандидат става дума.

Румен Петков, който е началник на предизборния щаб на АБВ, съобщи, че АБВ има повече от 150 общински съветници, но заедно с коалициите, в които са участвали те стават над 240. Избраните кметове на населени места са повече от 65, а на общини - повече от 45.

130 000 избиратели са гласували за АБВ, като с коалиционните формати, в които партията участва, те стават 180-190 000.

"АБВ използва единствено политики, авторитети, нямаме един купен глас", заяви Петков.

Първанов допълни, че партията е намало как да се включи в битката за големите областни центрове.

"Аз съм обиколил повече населени места от Цветанов. Почти няма населено място, в което хората да не са споделили, че върви масово покупко-продажба. Никой не ми е документирал. Държавата трябва да си свърши работата. Определени органи и институции слагаха своя чадър над тези процеси. Тази тенденция означава жестоко загнилата демокрация", заяви Първанов.

И припомни, че с бившия премиер Иван Костов е имал много жесток личен, партиен, идеологически конфликт, но всичко е било по правилата на демокрацията, докато сега не е така.

"Как така се случи, че Хасково Георги Иванов беше размазан, а в Пазарджик вотът стана според очакванията? В тези избори имаше доста нагласени мачове. Едни местни дербита, за които аз се досещах за резултата, но не смеех да го споделя", заяви Първанов.

Той призна, че кметовете на ГЕРБ в Бургас, Стара, Загора, Велико Търново, София, са спечелили заслужено.

"Но не съм сигурен, че една друга кохорта кметове, включително драматичния балотаж от тази нощ ( б.р. - в Пловдив), бяха толкова безапелоционни от гледна точка на управленски качества. Очевидно в България който владее държавната машина, който владее бизнеса, а това е едно и също, може да подреди пъзела както намери за добре", обобщи Първанов.