Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще разкрие приемни в зимните ни курорти в средата на декември. Това съобщи шефът на ведомството Димитър Маргаритов пред БНР. 

"Нашата амбиция е да влезем в един зимен сезон, който да бъде още по-добър и още по-успешен от отминалия летен, тъй като сега като че ли, освен всичко друго, има и нормални предпоставки за привличане на още по-голям поток от туристи отвън. Ето защо ние ще бъдем "на терен", ще присъстваме активно в зимните ни курорти", каза Маргаритов.

Екипите на КЗП щели да проверяват категоризацията, съответствието на туристическите обекти, както и дейността на търговците по отношение евентуално прилагане на различни заблуждаващи нелоялни практики.

"Предстоят и последващи проверки за това дали хотелиерите и ресторантьорите са привели дейността си в съответствие с изискванията на закона след като вече сме констатирали нарушения през изминали сезони”, добави шефът на КЗП.   

Инспекторите ще контролират и предоставянето на услуги на ски пистите. 

"В края на миналия сезон, когато встъпи в длъжност новото ръководство на комисията, едно от първите неща, които направихме, беше да затворим една ски писта, защото тя беше опасна и за съжаление на нея беше станал трагичен инцидент. Ето защо нашата активност ще бъде много сериозна", каза още Маргаритов.      

Ведомството му ще проверява и дейността на туроператорите и турагентите, които ще предлагат пакети за студентския празник 8 декември. Маргаритов съветва тези, които се готвят да закупят пакетни пътувания от туристически агенции, да се информират дали търговецът притежава удостоверение за регистрация, застраховка „професионална отговорност”, както и да изискват сключването на писмен договор и документи за извършените плащания, а също и за допълнителни плащания, ако се наложат такива при някакво неприятно развитие на събитията, за да могат поне частично, ако не напълно, да се удовлетворят.