Депутати от ДБГ ще внесат днес предложение за изменение в Изборния кодекс, с което да се въведе машинно броене на бюлетините след всеки вот. Това съобщи депутатът от партията Настимир Ананиев на пресконференция, посветена на резултатите от вота.

Ананиев поясни, че идеята е във всяка секция да има по една сканираща машина, чрез която да се отчита вотът. Според него една подобна машина струва не повече от 1000 лв. Това означава, че за 12 хил. такива машини, колкото са секциите у нас, трябва да бъдат дадени 12 млн. лв. Ананиев обаче изчисли, че тези машини ще доведат до икономия откъм членове на секционни комисии. Той припомни, че последните избори са стрували 50 млн. лв., а тези машини ще се ползват на няколко вота.

От ДБГ отчетоха местните избори като успешни. Те изтъкнаха, че по спечелени областни центрове, а Реформаторският блок (РБ) е на второ място след ГЕРБ. Блокът има кметове в около 30 общини и райони.

"Реформаторският блок не е затворен на жълтите павета", обобщи вицепремиерката Меглена Кунева, която е лидер на ДБГ.

На въпрос свързан с твърденията, че кандидат-кметът на Блока в Добрич Йордан Йорданов, който спечели балотажа, е разчитал на ромски гласове, шефът на щаба на реформаторите Найден Зеленогорски отговори:

"Питайте за ромската любов в Плевен".

По-рано той обясни, че на балотажа в ромските секции в Плевен кандидатът на РБ Георг Спартански, който спечели срещу Димитър Стойков (ГЕРБ), има само 2% от гласовете.

"Г-н Йордан Йорданов е на 28 години, учил в САЩ, работил в САЩ, той е гордост за цялата политическа система. Има цялостен опит той да бъде компрометиран. Разбирам, че на бившата кметица и е много тежко. Трябва да се научим да губим с достойнство", каза още Зеленогорски.