СИМОНА РУСЕВА

Опозиционните републиканци в САЩ едва ли биха се противопоставили на руския президент Владимир Путин, след като не са в състояние да се справят с американски журналисти.

Така президентът на САЩ Барак Обама се подигра на консервативните претенденти за Белия дом на форум на неговата Демократическа партия, проведен снощи в Ню Йорк, предаде Си Ен Ен.

Обама се надсмял над републиканците, които непрестанно го критикували за някакви слабости както президент, но не били в състояние да се опълчат на Владимир Путнин. Те дори се оказали безсилни пред журналистите на американската тв CNBC.

Поводът за присмеха е неотдавнашен тв дебат на кандидатите на Републиканската партия за президент на САЩ. Всички те останаха обидени на водещите. Журналистите им задавали некоректни и подвеждащи въпроси. Дори стана така, че кандидат-президентите от консерваторите отказаха да водят следващ дебат по тв канала CNBC, който вече беше оповестен, но не се състоя.

Обама се обърнал към присъстващите снощи на партийния форум на демократите:

Вие със сигурност сте забелязали какво казва всеки един от тези кандидати за президент: "Обама е слаб, Путин му хвърля прах в очите, но аз, ако вляза в Белия дом, като поговоря с Путин, той ще омекне.” А след това се оказа, че тези хора по време на дебата не могат да се справят даже със заядливите телевизионни водещи на CNBC.”

След това Обама се обърнал задочно към политическите си противници – републиканците:

“Ако изобщо искате да знаете – щом не можете да се справите с тези младежи, то аз не мисля, че заради вас и китайците и руснаците биха се разтревожили.”

Републиканците, които неизменно държат да ги приемат като решителни и безкомпромисни политици, непрестанно подлагат Обама на унищожителна критика, припомня от своя страна “РИА Новости”. Според републиканците сегашният стопанин на Белия дом бил крайно нерешителен и недопустимо слаб в политиката си спрямо Русия. Кандидатът за президент, милиардерът Доналд Тръмп се врече да сложи Путин на място. Някои републиканци пък се заклеха изобщо да не водят каквито и да било преговори с Кремъл. Вместо това те щели да укрепват американския флот, а други кандидати за президент сред консерваторите обещаха да проявяват дори жестокост в отношенията си с Москва, но не посочиха каква точно политика възнамеряват да водят спрямо Русия, ако дойдат на власт.