Управителният съвет на Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) прие днес, че започва подготовка за национален протест на 08.11.2015г. от 13.00 ч. пред сградата на Народното събрание в София.

Членовете подкрепят изразените по-рано от няколко други организации искания и отправят свои в 4 пункта:

1. Пълна отмяна на предложените текстове в проекта за бюджет на Република България (изтегляне или неприемане на първо четене) по отношение промяна социални и икономически права на служителите в сектор "Сигурност";

2. Връзване на заплатите в МВР (растежа им) с растежа на средната бюджетна (както е заплатата на Горанов);

3. Даване възможност на синдикалните организации в МВР за участие в представителни синдикати;

4. Право за колективен трудов договор за държавните служители в сектор "Сигурност".

СФСМВР също така призовава синдикалните си дружества да провеждат ежедневни протестни действия в областните дирекции и по места, пред районните полиции, граничните управления, местните служби на пожарната и др., във формати, одобрени от членовете на дужествата.

Втори безсрочен национален протест ще бъде проведен в деня на приемане на проектобюджета на първо четене в НС, в работен ден, завършва декларацията.

По-рано финансовият министър Владислав Горанов каза, че държавата трябва да стимулира полицаите при постъпване на работа, а не при напускане. Проектът предвижда намаляване точно на обезщетенията при напускане на МВР.