"България харчи двойно повече от средното в ЕС за вътрешен ред и сигурност и тройно повече от северните страни", пише икономистът от Институт "Отворено общество" Георги Ангелов, който снощи публикува във фейсбук графика с данните (вижте я по-долу).

"При това, данните са от преди актуализациите на бюджета на МВР, т.е. реално е дори повече. Явно има нужда от реформа и по-висока ефективност", смята Ангелов.

"Очевидно, че има много ресурс, но резултатът не е толкова добър. Нещо се губи, ако се гледат данните за престъпност, разкриваемост на престъплненията, доверието в полицията. Явно парите не вършат резултат. Отиват за нещо друго", коментира пред Нова тв Георги Ангелов.

"Ресурсът отива само за заплати и обезщетения, но няма нищо за основната дейност. Имаме много полицаи, които взимат заплати, но в същото време нямат условия за работа", смята икономистът.

Защо МВР трябва да се занимава с болници, спортни клубове, университет имат, издават лични документи, пита Георги Ангелов.

Според него има мащабен проблем - МВР не може да се вмести в бюджета си. Той дава пример със ситуацията през 2014 г., когато парламентът е гласувал бюджет на МВР от 1 млрд. лв., а в края на годината разходите са били 1,44 млрд. лв. - с 44% повече.