Следващата сряда правителството ще време решение за цената на винетките догодина. Те със сигурност ще поскъпнат, но все още не се знае точно с колко.

"Докладите на работната група, която се занимава с този въпрос все още се пишат. Все още не са готови, а на правителството ще бъдат предложени три различни варианта", казаха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството пред Клуб Z.

Всъщност вариантите вече бяха публикувани във вестник "24 часа". Според изданието най-вероятният сценарий предвижда лепенките, които се слагат на предното стъкло де поскъпнат шоково - от 67 лева на 145 лева. По 2 щели да бъдат увеличени и месечните и седмичните стикери, които сега струват съответно 25 и 10 лева.

Сериозно увеличение е предвидено и за винетките за камионите и автобусите. За стар камион с товароносимост над 12 тона цената от 1300 лева става 1700 лева.

И "по-меките" варианти за поскъпване на стикерите за извънградско каране никак не са меки. При най-малко бъркащия в джоба сценарий винетката за лека кола ще бъде 97 лева, а при средния - 120 лв.

Официално от ведомството на Лиляна Павлова не коментират дали числата са верни или не, но обясняват как всъщност парите за кърпене на дупките и за почистване на пътищата са крайно недостатъчни. Освен това цената на винетките не била променяна вече 8 години и сметката не можела да се върже. 

Колко ще струват стикерите ще реши правителството, но каквото и да е поскъпването, то никак няма да се хареса на шофьорите.