Взрив на двигател е причина за падането на руския еърбъс в синайската пустиня, съобщи египетският вестник "Ал Масри ал Яум", предаде ТАСС. Изданието се позовава на свои източници, които имали достъп до разследването. Те твърдят, че това сочат първите разчетени данни от черните кутии на самолета.

Свалянето на записите от записващите устройства започна вчера. То се извършва от египетски следователи в присъствието на представители на всички заинтересовани страни.

Досега бяха изказани няколко възможни версии. Американски и руски спецслужби са единодушни, че машината не е била свалена от ракета. С това се похвалиха още в първите часове след катастрофата в събота джихадисти от т.нар. Ислямска държава. След публикуването на информациите днес, че експлозия на двигател е довел до падането на еърбъса, ислямисти пуснаха в туитър съобщения, че могат да докажат във всеки един момент, че те са свалили лайнера.

"Вземете останките и ги прегледайте внимателно, анализирайте черните кутии и ни кажете резултатите", казва терорист в аудиофайл. И добавя - "а ние ще ви покажем подробности от свалянето и в кой точно момент, избран от нас, е паднал самолета".