Милети Орешарски

Братът на премиера Пламен Орешарски – Милети, ще бъде наблюдател на евроизборите на 25 май от квотата на регистрираната от ЦИК ”Асоциация за реинтеграция на осъдени лица". Наблюдателите от асоциацията, одобрени от ЦИК, са общо седем. Милети Орешарски беше наблюдател от същата организация и на парламентарните избори миналата година.

Братът на премиера, който днес е адвокат и юридически съветник, беше директор на затвора в Бобов дол от 1990 до 2006 г., а после и шеф на Централния софийски затвор.

През 2009 г., когато на власт дойде правителството на ГЕРБ, той подаде оставка с мотив "лични причини". Според в. "Струма" обаче върху Милети Орешарски бил упражнен политически натиск. Около него гръмна сериозен скандал, след като надзирател бе уличен във вземане на подкуп от 15 000 лева от черногорския мафиот Будимир Куйович. "Аз разкрих този случай, надзирателят бе дисциплинарно уволнен, не съм прикривал нищо", каза тогава пред журналисти Орешарски-брат. Той уточни, че сумата не била 15 000 лева, а 2000 евро и че надзирателят трябвало да купи с тези пари дрога за Куйович.

През есента на 2011 г. Орешарски се кандидатира за кмет на Бобов дол като независим, подкрепен от БСП. Тогава Комисията по досиетата го осветли като агент на бившата Държавна сигурност с псевдоним "Заимов".