Банките имат изключително кратко време, за да се подготвят за т.нар. стрестестове - оценката за качеството на активите им, които ще се проведат през следващата година, казва председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов по време на втората конференция "Финансова стабилност", организирана от Асоциация Банка на годината.

Методологията за оценката на активите ще бъде калибрирана в края на ноември, а банките ще се оценяват по техните показатели към края на годината, обясни Петър Андронов.

На 28 октомври БНБ избра "Делойт България" за компанията, която ще извършии прегледа на активите на българската банкова система.

Дълготрайните ефекти от това упражнение са положителни, казва Петър Андронов. Той дава пример със стрестестовете на 130 банки от еврозоната, при които в началото на провеждането им за 25 е имало нужда от допълнително набиране на капитал, но до приключване на тестовете такава необходимост е останала само при 12.

По време на стрестестовете кредитната активност може да намалее, защото енергията на банките ще бъде отклонена, смята Петър Андронов, позовавайки се на практиката в други държави. Като ефект от процедурата може да се повишат изисквънията към кредитополучателите, а и да се наложат сериозни разходи както за тяхното извършване, така и за допълнителни инвестиции, необходими от препоръките, смята Андронов.

В резултат от тестовете може да се наложи и осигуряване на допълнителен капитал, което да доведе до консолидация в сектора, каза Петър Андронов, но той беше предпалзив да даде конкретни примери. Андронов обърна внимание, че банковата система е свръхкапитализирана, като има излишък от 4,35 млрд. лв. над минимално изискваният капитал.

"Ако подготовката е качествена, както на ниво централна банка, проверяващи и самите банки, резултатите ще бъдат положителни", смята Андронов.

Като цяло банковаат система е стабилна. Най-малкото, видяхме я как мина през сътресенията с Гърция, казва Димитър Костов, подуправителят на БНБ, който отговаря за банковия надзор.

Кредитирането е ниско, но това е свързано с икономическия цикъл, в който се намираме, смята той.

Стрестестовете не са самоцел, нито част от инструментариума за управление на кризи. Ние не ги правим, защото банковата система е в криза, тя е добре, допълни Костов.

По повод разпространения преди ден доклад на Сметната палата, който установи сериозни пропуски в качеството на банковия надзор, Костов коментира, че има резерви към сериозна част от препоръките. Той даде пример с препоръката за създаване на вътрешна система за предотвратяване на конфликт на интереси, която според него противоречи на актуалното законодателство.

"Това е все едно на органите, които следят сигурността на градския транспорт, да не им бъде позволявано да се приближат до трамваи, тролейбуси или рейсовете", каза Костов.