Протестите срещу новоизбрания кмет на село Семчиново Пламен Темелков продължават и днес - в първия му работен ден, предаде бТВ. Тази сутрин пред кметството в пазарджишкото село отново се бяха събрали разделени групи от българи и роми. За пореден път се наложи полицаи да съпроводят кмета до кабинета му.

Мощна агитка в подкрепа на кмета го въдвори вчера в управлението с помощта и на полиция.

Темелков се затрудни да опише правата и задълженията си като кмет на населеното място пред камерата на телевизията, но обеща „да ги научи”. Спечелилият кандидат от ЕНП (партията на Мария Капон) твърди гордо, че има средно образование от СПТУ.

Темелков заяви, че първото нещо, с което смята да се захване в новата си позиция, е да построи космическа станция в селото. По думите му „след като вече си имаме канализация и асфалт, само това ни остана”. Разчита да пожъне успехи като кмет, благодарение на „скритата” си платформа – „след четири години ще се види”.

Според ромите в Семчиново при предишното управление те са били подложени на „расова дискриминация” (селото е известно и с това, че до 2011 г. кмет беше бившият шеф на федерацията по борба Димитър Джамов, б.р.) Въпреки заявяваното желание да обедини селото, кметът каза, че би оставил спорещите „да повикат, да си изкарат енергията”. Една от протестиращите българки обърна внимание на начина, по който новият кмет говори за съселяните си – като за „моите” хора – тези от ромската махала, и „другите”.

Темелков казва, че месечните му доходи възлизат на около 2000 лв., като произходът им е от „частен бизнес”. Разказа, че магазинът, който притежава, е законен, „с акт 16 дори”.

Къщата на селския първенец.

По думите на Пламен Темелков в ромската махала в селото няма нито една незаконна постройка.

Той не коментира обвиненията за незаконната сеч в района. Според кмета случаите на побой на роми над българи в селото са „единични” и той не може да следи всички жители на Семчиново.

Някои от събралите се българи отказаха да зададат въпроси на новия кмет. По думите им „няма значение той какво говори, нали започна проверка вече”. Те разчитат на започналото разследване  от „Икономическа полиция” към ОДМВР-Пазарджик да установи дали са основателни подозренията им, че кметът има незаконен бизнес и доходи.

Прокуратурата съобщи на 5 ноември за въпросната проверка.

На полицията са дадени указания да бъдат проверявани твърдения за несъответствие между доходите и притежаваното имущество, както и за купуване на гласове и дали притежаваната от него диплома е истинска, казаха от държавното обвинение.

В рамките на разследването се снемат обяснения от съселяните на Темелков.