Лидерът на пловдивските социалисти и неуспял кандидат за кмет Георги Гергов поиска оставките на районните председатели на БСП в града. Това стана по време на последното заседание на соцръководството в Пловдив. Причина за поисканите оставки са лошите изборни резултати на местния вот. Шестимата председатели ще се откажат от постовете на предстоящи форуми на районните структури.

Като кандидат за кмет Георги Гергов получи скромните 7,19%, а листата на БСП спечели само 5 от общо 51 места в Общинския съвет. Така БСП зае петото място на изборите в Пловдив.

След такива резултати самият Гергов не подаде оставка, но поиска тези под него в регионалната партийна структура да се оттеглят.

Клуб Z потърси Гергов за коментар, като основният въпрос към него бе защо самият той не се оттегля, след като бе кандидат-кмет в Пловдив и би трябвало да носи основната отговорност.

 

- Г-н Гергов, вярно ли е, че сте поискали оставките на всички районни председатели на БСП?

- Да, вярно е. Причината е, че загубихме изборите. Няма значение на кое място сме. Загубили сме изборите и за нас това е голям проблем.

- Но от друга страна вие самият, който бяхте кандидат-кмет, не е ли редно също да си подадете оставката?

- Аз се кандидатирах, защото така трябва. Нямаше друг вариант, да пускаме друг човек. Ние знаехме, че не можем да спечелим Пловдив. Но трябва да подменим хората. Трябва да дойдат млади хора. Ние, по-възрастните полека-лека да се отдръпнем.

- Значи вие самият също ще се оттеглите, но не точно сега?

- Не. До конгреса няма оттегляне. Имаме конгрес следващата година.

- Но настоявате районните председатели да се оттеглят още сега.

- Да.

- Не е ли непоследователна тази политика? Не е ли редно, ако ще има оттегляния, да се оттеглят всички?

- Много си е последователна даже. Ние така сме си говорили, че така ще бъде.

- Значи ще си говорили с пловдивския актив?

- Разбира се, че няма да правим щуротии. Това всичкото сме си го доворили и си го изпълняваме. Аз, за да им поискам оставките, съм разговарял с всеки един. Аз съм областен председател, няма как аз да се оттегля сега в този момент. В този момент и областта, и градската организация, тези 23 структури чакат да има ново ръководство.

Не мисля, че въобще трябва да правим някакви грандиозни промени в партията като цяло.

- Значи и Михаил Миков не трябва да се оттегля.

- Миков няма никаква вина.

- А кой е отговорен за слабия резултат на БСП?

- Ние имаме да си плащаме борч. Борчът се казва "Орешарски". Хората на никого няма да простят. Утре и на Бойко няма да простят. Всеки си плаща масрафите. Ние си имаме борч към нашите избиратели.

- Въпросът е този борч може ли да се изплати от същите тези хора, които са го натрупали?

- Ще дойдат млади хора. Аз също като подменя председателите, също ще се оттегля. Конгресът е май месец, не е кой знае колко далеч.

Ние в областта имаме колкото ГЕРБ. Ние в областта не сме загубили. Имаме Асеновград, Сопот, Брезово, Садово.

- Но като кандидат-кмет на Пловдив не се представихте добре.

- Ние си го знаем това. И предният път, и сега сме на 3-4 място (всъщност пето - б.р.). Не можем да набараме пулса на пловдивчани. Трябва да търсим друг вариант. Оставките на районните председатели са само първата стъпка. Всичките колеги са по два мандата. Те по устав до конгреса трябва да бъдат сменени. Ще го избързаме по-рано, ще ги тестваме тези млади хора. Аз докато не видя стабилност в организацията - няма оттегляне. Заедно сме го умували с колегите и ще го направим както трябва.