Ще има вълна от напускания на най-добрите в МВР, която трябва да се спре, смята бившият вътрешен министър (2005-2008 г) и настоящ зам.-председател на АБВ Румен Петков. 

"Аз се обръщам към служителите - недейте, вие сте хора на честта и на дълга. Министри се сменят, аз съм живият пример. Ще излязат тези с 15-20 години стаж, ще излязат най-подготвените, най-добрите."

Според него ситуацията е "гавра" с полицаите, и че множеството обиди и насочване на омраза към полицаите тровят обществото.

"Убеден противник съм на деморализацията на системата. Тя в немалка степен последните години бе демотивирана. С такива стъпки, с определения като "гробище", това е цинизъм, който не бива да бъде оставян по този начин от обществото. Защото днес ще накараме хората да мразят полицаите, години наред ги караме да мразят съдиите и прокурорите, като се случи нещо, не дай боже, ги караме да мразят лекарите, и ставаме общество на омразата."

Според Петков, не е вярно, че голямата част от служителите не са в добра форма, но призна, че има проблем с подготовката и преподготовката, на които не се обръща достатъчно внимание.

Според него не може да се говори за сценарий за протестите, а просто за реакция на изненадващо решение:

"Не може да изненадаш 60 000 души от който и да е екран сутринта и да очакваш, че половината от тях ще изпаднат в бурни аплодисменти."

Петков отбеляза още, че има нещо нередно в това финансовият министър Горанов, а не ресорната Бъчварова да реформира МВР.

"През 30-те години е било Министерство на здравето и вътрешните работи, ами да го направим Министерство на финансите и вътрешните работи, да го поверим на него. Защото само той говори за необходимите реформи и то със завидна и респектираща компетентност. Аз не съм чул ясна и категорична позиция от Румяна Бъчварова. И не е редно това", каза той, но отбеляза, че не иска да сочи с пръст и да обвинява.

Останете в системата, призова той на няколко пъти полицаите, и отбеляза:

"Огромната част от служителите са честни и почтени хора."