Бившият министър-председател (1997-2001) Иван Костов излезе със свое предложение за реформа в МВР. Пред Дарик радио основателят на ДСБ коментира, че протестите не представляват сериозен риск за страната.

Идеята на Костов е насочена едновременно и към икономии на средства, и към стимули за по-високи резултати.

Защо не се приложи американското правило за бонусите при пенсионране - отнемане за всяко провинение и санкции“, попита Костов.

Той разви подробно идеята си – в началото всеки полицай да има право на 20 заплати при напускане на системата, но те да са само за отличните служители.

Да има 20 заплати, но да може да ги загубиш. И да загубиш не само тия 20, но и да загубиш допълнителното си пенсионно осигуряване, защото не си бил истински полицай. Това да влезе в санкциите на полицаите и ние от тези 40-50 хиляди души ще имаме 30 хиляди истински силно мотивирани да спазват закона, да не го нарушават и да карат другите да не го нарушават“.

Иван Костов призова тази идея да бъде обмислена – всяко нарушение да води до намаляване на социалния пакет при пенсиониране. Той обясни, че това дисциплинира американските полицаи, защото те рискуват да загубят не просто част, но и цялата си пенсия.

Хайде тук да е не я губят цялата, но да загубят една част от нея. И нека да кажем на тези хора: Никой не им мисли злото, но те трябва да направят това, заради което са там. Те трябва да пазят реда. Те трябва да бъдат страж на порядъка“.

Костов посочи два основни извода от проведените избори за местна власт:

Проруските партии „Атака“, БСП и АБВ, които се бореха кой да представлява интересите на Русия и на Кремъл, получиха трети удар след европейските и парламентарните избори. Това означава, че българският избирател, когато трябва окончателно да избира, той избира окончателно избрания проевропейски и проатлантически път за страната.

И вторият. Не е тайна, че ДПС силно се сближи с ислямисткия и османисткия режим на Ердоган в Турция. Резултатите обаче показват, че българските турци и българските изселници в Турция не са привърженици на ислямистката и османистка стратегия на Ердоган. Тези хора са европейски турци.“