Веригите за бързо хранене често попадат под прицела на медиите като виновници за затлъстяването и най-различни болести, които влошават качеството на живот на хората. Макар че нещата не са толкова прости - изяждането на един сандвич няма как да ви разболее или да ви повиши теглото. Проблемът е, че хората привикват към "барзата храна" и зачестяват нейната употреба.

А това става много лесно - веригите владеят изкуството не само да ви я продават, но и да я правят такава, че да искате и следваща порция. Ето 19 "тайни", които всеки трябва да знае, подбрани от Yahoo Health.

Защо се продава в меню?

За големите компании е по-изгодно да продават повече храна за по-малко пари. Мислим си, че печелим, когато купуваме повече неща за по-малко, но това не е така. Разходите за продукция на храната са ниски за големите компании. Цените за маркетинг и разходите за наем и заплати са високи. Така че колкото повече пари получават от една поръчка, толкова по-добре.

Те искат да контролират това, което поръчвате.

Поръчките на т.нар. менюта са общо 31% от всички в една верига. Средно в тях има 1200 калории, като една трета са от допълнителните екстри към сандвича, който сте избрали като начало.

Всичко е с един вкус

Прави ли ви впечатление как бъргърът, картофките или дори шейкът имат вкус на "бърза храна"? Това е така, защото те са настроени така, че да възбуждат вкусовите рецептори по начин, който да предизвиква повече хранене, а не засищане. Целта е да нямат нито твърде месен, нито твърде зеленчуков привкус. Делът от мозъка ни, която отговаря за храната - хипоталамусът, по принцип ни кара да редуваме вкусовете. Но храната във веригите е направена така, че да покрива по-голяма част от вкусовия спектър и да не ни се иска друго.

Бързата храна е направена да се яде бързо

На стомаха са необходими 20 минути, за да изпрати сигнал на мозъка, че е заситен. Бързата храна е направена да се яде бързо - иначе ще изстине и ще си промени вкуса. Тя ви кара да ядете повече, за да получите усещане за ситост.

Бързата храна няма нужда от много дъвчене

Запомнете: слабите хора дъвчат средно 14,8 пъти хапката си, дебелите - 11,9 пъти. 

Ще купите картофки дори и да не ги искате

На хората е трудно да отказват храна, когато е предложена от друг. Затова и подсъзнателно приемате допълнителната порция картофки илии увеличеният ѝ размер.

Не сте специален

Хората са по-склонни да изберат ресторант за бързо хранене за празнуване на някакъв повод, когато той им организира някакво събитие, като например детски рожден ден. Няма разлика, храната е същата.

Средното е голямо

Веригите постоянно увеличават размера на предлаганите напитки. Така те могат да вземат повече пари, защото хората подсъзнателно избират "средната" порция.

Днешните порции имат повече калории, отколкото преди 30 години

В момента консумираме почти двойно повече калории от храни във веригите, отколкото преди 30 години. При пиците ръстът е със 70%, а при пържените картофки - повече от два пъти.

Безалкохолните са по-мръсни от тоалетна

Ледогенераторите са трудни за почистване, което ги прави развъдник на всякакви бактурии. В изследване е доказано, че в 70% от ресторантите водата от ледогенератора има повече вредни организми, отколкото проба от водата в тоалетното казанче.

Месото е химическо почистено

Химикали като амониевия хидроокис, които използваме за почистване на дома, вършат същата работа и при месото за елиминиране на бактерии като ешерихия коли. Практиката е легална.

Няма истинска скара

Препечените чертички върху бъргърите обикновено са нарисувани с оцветител. Вкус на пушек и други аромати правят илюзията пълна.

Пилешките хапки са преживели доста

Повечето са направени не от чисто бяло месо, а от най-различни части на пилето като сухожилия и цели скелети.

Храната не се разваля

Знаете за случая със сандвича на "Макдоналдс", който не се разваля с години. В случая, повече от 5.

Яйцата не са това, което са

От тази година "Макдоналдс" започна предлагането на сутрешното меню цял ден. Значи, и на обяд може да хапнете сандвич с яйца? Но имайте предвид, че в тях няма само яйца, а натриев фосфат (консервант), лимонена киселина и мононатриев фосват, за запазване на цвета.

В салатата има и други неща

Веригите предлагат все повече салати, за да оправдаят пържените храни. Но много от тях слагат в тях химикала пропилен гликол, за да запази зеленчуците хрупкави. Той се смята за безвреден, но може да бъде открит също така в антифриза и сексуалните лубриканти.

Мексиканската салата не е здравословна

Тако салата може да звучи здравословно, но носи 900 калории - половината дневна дажба, както и 55 грама мазнина.

От кафето може да ви стане мъчно

Чашките от стирофом, които използват някои вериги, могат да отделят стирен - невротоксин, който води до депресия и загуба на концентрация. Киселите и горещите течности го извличат в по-голяма степен, отколкото хладните.

Тортилята на "Сабуей" започва от 310 калории

Тортилите могат да изглеждат здравословни, защото са тънки, но версията на Subway включва соево и фидрогенирано обио - общо 8 грама на бройка.