Най-новият брой на авторитетното британско сп. “Икономист” е посветен на Ангела Меркел. На корицата е нейна снимка с надпис “Незаменимата европейка”. Авторите на разработката я окачествяват като праволинеен политик, но и като хамелеон и скорпион.

А “Зюддойче цайтунг” коментира: “Една корица като паметник на Меркел.”

Обширният анализ представя германската канцлерка като енергичен и мъдър политик, на когото се е удало да преодолее сериозни конфликти в Европа. Отдава се и значимото в стремежа й да овладее бежанската криза. Тя не е предизвикала бежанската вълна.

Лайтмотивът е: Докато лидерите на други европейски държави, предимно на Франция, Великобритания и Италия, били принудени да прозрат, че влиянието им се топи, то след десетгодишно управление германската канцлерка “сега е повече отвсякога незаменима за Европа, сега Европа се нуждае от нея повече от когато и да било”.

При многобройните европейски конфликти – еврокризата, тази в Украйна и последвалите санкции, наложени спрямо Русия, както и при продължаващата бежанска вълна Меркел е успяла да наложи европейски идеали. И то въпреки огромната съпротива дори в собствената й страна.

“Икономист” категорично оборва обвиненията, че с политиката си на добре дошли Меркел е провокирала бежанския поток, което обричало Европа на разруха, а канцлерката пък рискувала поста си, заявявайки: “Ще се справим!”

Противно на твърденията на опонентите й с поведението си Меркел категорично не е предизвикала бежанския поток, е позицията на “Икономист”.

“Бежанците и без това щяха да пристигнат. Ангела Меркел предотврати хуманитарна катастрофа”, пише изданието.

Сега на международния паркет германската канцлерка се ползвала с огромно уважение и то така, както никога до този момент. От всяка криза тя излизала все по-силна. При еврокризата първо проявила колебливост, но впоследствие успяла да съхрани единството на валутния съюз. Тя се наложила и за санкциите спрямо Русия. По време на сегашната бежанска криза нейно знаме били европейските ценности, макар край нея да е самотно. Канцлерката устоявала на натиска, упражняван й както в собствената й старана, така и зад граница.

Напълно неоправдани били съмненията относно водената от нея политика. Въпреки това за канцлерката и лидерка на Християндемократическия съюз не би могло да се твърди, че е перфектна:

“Тя е в състояние да бъде както политически хамелеон, така и скорпион, който потайно отстранява от пътя си потенциални противници.”

По ирония на съдбата политическото предизвикателство пред Меркел не било нерешимост при овладяването на европейската бежанска криза, а нейният кураж. Сега на ход били другите европейски държави, които трябвало да подкрепят канцлерката при водения от нея курс.