Владимир Путин забрани на руснаците да пътуват до Египет. Президентът е подписал указ, предаде ТАСС. Мярката е от съображения за сигурност. Същевременно той е разпоредил да бъдат прибрани час по-скоро туристите от Синай и другите курорти.

Само за едно денонощие от Шарм ел Шейх са превозени със специални руски самолети над 11 хиляди руснаци. Операцията по евакуацията продължава. В Египет на курорт в момента са останали около 70 000 руски туристи.

Гражданите на Русия са превозвани без багажа си от Египет. По-късно с военно-транспортни самолети се доставят и куфарите им. Те се разпределят на летище "Внуково" в Москва и допълнително се препращат на собствениците.

Изключителните мерки за сигурност идват само няколко часа след като анонимен източник от разследването в Египет обяви, че органите са сигурни 90 процента, че избухнала бомба е свалила еърбъса в Синайската пустиня. Звукът в края на записа от черните кутии доказвал това. В края на миналата седмица Путин забрани полетите на самолети до Египет. Това стана след разговор с британския премиер Дейвид Камерън, който по-рано вече беше спрял самолетите на Великобритания да летят до Шарм ел Шейх. А и шефът на Федералната служба да безопасност Бортников препоръча на лидера на Кремъл да спре авионите. Президентът Обама също допусна възможността руската машина да е била взривена от бомба на борда.

При трагичната катастрофа загинаха всички 244 души, които пътуваха от Египет за Санк Петербург.